Τζανάκης: Έως 1.800 νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα - Ποιος είναι ο δείκτης που θα κρίνει πιθανό lockdown

Τζανάκης: Έως 1.800 νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα - Ποιος είναι ο δείκτης που θα κρίνει πιθανό lockdown

Από 1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορονοϊό τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα έως τα Χριστούγεννα, θα φτάσουμε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα «δείχνουν» τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.

Πιο αναλυτικά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε ότι «τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95», ενώ δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος. 

Παράλληλα, ο Ν. Τζανάκης τόνισε ότι παρότι ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλός, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και μάλιστα παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Ποιος είναι ο δείκτης που θα καθορίσει πιθανό lockdown

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», σημείωσε ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζοντας όμως πως μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο lockdown υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, με την προϋπόθεση μέχρι τότε να τηρηθούν και όσα ήδη ισχύουν.

Σχετικά με τον δείκτη που θα καθορίσει εάν η χώρα φτάσει στο lockdown, ο καθηγητής τόνισε «εάν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο απέχουμε από αυτό» και πρόσθεσε πως «με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα».

Αξίζει να σημειωθεί πως τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα, ενώ κάθε 1.000 κρούσματα οδηγούν σε 10 θανάτους και έως 70 διασωληνώσεις.

«Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού», πρόσθεσε, «αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000».