Τζ. Ράτκλιφ ο νέος Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών
ΗΠΑ

Τζ. Ράτκλιφ ο νέος Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Τζον Ράτκλιφ ως τον επόμενο Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών, γεγονός που σηματοδοτεί νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη προσπάθειά του να τοποθετήσει τον συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο στο πόστο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο βουλευτής του Τέξας έλαβε 49 ψήφους υπέρ έναντι 44 κατά, πολύ περισσότερες αρνητικές ψήφους από οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο υποψήφιο για αυτό το αξίωμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ψηφοφορία ακολούθησε τις κομματικές γραμμές με όλους τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να καταψηφίζουν και κάθε Ρεπουμπλικάνο να υπερψηφίζει.

Ο Ράτκλιφ αναλαμβάνει τη θέση καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών σε ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού, του σκληρού ανταγωνισμού με την Κίνα και της διαδεδομένης αναμονής ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να αναμιχθεί στις αμερικανικές προεδρικές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι ήθελε τον Ράτκλιφ για τη θέση του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του αποσύρθηκε μετά από πέντε ημέρες, όταν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν τα προσόντα του και εν μέσω αναφορών για ανακρίβειες στο βιογραφικό του, όπου υπερέβαλε για το ρόλο του στη δίωξη τρομοκρατών ενώ διατελούσε εισαγγελέας στο Τέξας.

Ο Ράτκλιφ ήταν το νεότερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών, με μόλις έξι μήνες στην επιτροπή, όταν ο Τραμπ τον επέλεξε για πρώτη φορά για τη θέση. 

Φωτογραφία: AP