Τζ. Μπέζος: Ιστορική πτήση στο διάστημα για τον ιδρυτή της Amazon

Τζ. Μπέζος: Ιστορική πτήση στο διάστημα για τον ιδρυτή της Amazon

Και επισήμως στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων που πραγματοποίησαν πτήση στο διάστημα ανήκει από σήμερα ο ιδρυτής της Amazon, καθώς μετά από μια πτήση που διήρκεσε στο σύνολό της περίπου 10 λεπτά ο Τζεφ Μπέζος και οι τρεις συνεπιβάτες του στην κάψουλα New Shepard έφτασαν σε υποτροχιακό ύψος και επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη. 

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin, που ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που ταξίδεψε στο Διάστημα. 

Το New Shepard είναι ένας ύψους 18,3 μέτρων και πλήρως αυτόνομος πύραυλος-κάψουλα που δεν μπορεί να κυβερνηθεί από το εσωτερικό του διαστημικού οχήματος. Λειτουργεί πλήρως μέσω υπολογιστή και δεν θα έχει κανέναν από τους αστροναύτες της Blue Origin ή εκπαιδευμένο προσωπικό πάνω στο σκάφος.

Στη διάρκεια της πτήσης το πλήρωμα βίωσε την έλλειψη βαρύτητα και παρατήρησε την καμπυλότητα της Γης μέσω αυτών που η Blue Origin αποκαλεί τα μεγαλύτερα παράθυρα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημικό ταξίδι. Η κάψουλα επέστρεψε στη Γη με αλεξίπτωτα, πραγματοποιώντας μια «μαλακή» προσγείωση με ταχύτητα 1,6 χλμ/ώρα στην έρημο του Τέξας.

Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος προσγειώθηκε στην εξέδρα εκτόξευσης χρησιμοποιώντας αερόφρενα αλλά και επανεκκινώντας τον κινητήρα του, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πυραυλικούς φορείς Falcon 9 της Space X.