7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Τζ. Μπάιντεν: Eξοπλιστικό πακέτο μαμούθ 23 δισ. για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-35 και drones

Τζ. Μπάιντεν: Eξοπλιστικό πακέτο μαμούθ 23 δισ. για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-35 και drones
Φωτογραφία αρχείου
Pixabay

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο πως θα προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, ανέφεραν συνεργάτες κοινοβουλευτικών των ΗΠΑ.

Τα Εμιράτα αναμένεται να γίνουν η πρώτη αραβική χώρα και η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή, εκτός του Ισραήλ, που αποκτά το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος, καθώς και τα drones Reaper.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση, «παρότι συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε τις λεπτομέρειες και να συζητάμε με αξιωματούχους» των ΗΑΕ για τη χρήση των όπλων αυτών.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν είχε αναστείλει την εκτέλεση συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί επί των ημερών του προκατόχου του, του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να τις εξετάσει.

Το Αμπού Ντάμπι προσπαθούσε εδώ και καιρό να αποκτήσει F-35 χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής λόγω των αντιρρήσεων του Ισραήλ, που αντιτίθεται στην πώληση αυτού του αεροσκάφους σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή στην περιοχή. Ωστόσο το Τελ Αβίβ μως μετά την εξομάλυνση των διπλωματικών του σχέσεων με τα Εμιράτα συμφώνησε στην πώληση αυτή.