Τσαβούσογλου: Η Αγ. Σοφία έχει καθιερωθεί ως τζαμί από το 1462, θετική η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

Τσαβούσογλου: Η Αγ. Σοφία έχει καθιερωθεί ως τζαμί από το 1462, θετική η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία μας κι εμείς αποφασίζουμε» απαντά η Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ζητούσε από την Άγκυρα να σεβαστεί την ιστορία του θρησκευτικού μνημείου, ενώ με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι δικό μας θέμα, είναι οθωμανική ιδιοκτησία» και  να υποστηρίζει ότι έχει καθιερωθεί ως τζαμί από το 1462» σε ανάρτησή του στο twitter.

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κανάλι NTV, χαρακτηρίζοντας παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι «κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου παρουσίασε διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του ως προς την ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας προσθέτοντας πως μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. «567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη…», συμπλήρωσε.

«Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατηγορώντας την ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων». «Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να μιλά για δικαιώματα μειονοτήτων, μιας και είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας στην Ανατολική Θράκη να πραγματοποιούν την προσευχή της Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, είπε: 

«H Aγία Σοφία και το Καριγιέ (Μονή της Χὠρας) είναι στην ιδιοκτησία της Τουρκίας, και κάθε απόφαση γι᾽αυτά είναι μια υπόθεση που αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν δεν είναι αρμοδιότητα άλλων χωρών» και συνέχισε λέγοντας πως «όταν είναι ξεκάθαρα τα βήματα που κάνει η Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και την βελτίωση τους, είναι ιλαροτραγωδία οι ΗΠΑ με εκθέσεις τους να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη την ώρα που αυξάνεται ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η εναντίωση στο Ισλάμ».

Μ. Τσαβούσογλου για ΑΟΖ

Για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «συμφωνία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη "επήρεια" στα νησιά αυτά».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».