Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με κίνητρο την κάλυψη των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Ελλάδα εναντίον των μεταναστών, χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα «Έθνος» ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία της 18ης Μαρτίου με πρόσχημα τον κορονοϊό. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, τονίζοντας πως γι' αυτό τον λόγο έχει μειωθεί κατά 92% η παράνομη δίοδος μεταναστών στην Ευρώπη και πως «σε αυτό το πλαίσιο είναι η ΕΕ που δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». 

«Στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, η χώρα μας αποδέχεται την επανεισδοχή μόνο  των μεταναστών που έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για διεθνή προστασία ή εκείνων που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αποδεχτοί υπό αυτούς τους όρους 2,139 άτακτοι μετανάστες από την Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Ωστόσο η Ελλάδα», σημειώνεται στη συνέχεια, «αντίθετα με τις ιδρυτικές συμφωνίες της ΕΕ και τις διεθνείς της υποχρεώσεις έχει αναβάλει για ένα μήνα τα αιτήματα ασύλου και χωρίς να εγγράφει τους μετανάστες αξιολογώντας τα αιτήματα ασύλου τους προσπαθεί να τους στέλνει στη χώρα μας αντίθετα με τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου».

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι διεθνείς οργανώσεις έχουν επικρίνει καθαρά τη νέα νομοθεσία της Ελλάδας για το άσυλο αναφέροντας ότι δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ.

«Από την άλλη, λόγω της επιδημίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνονται μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Τελικά η ΕΕ έχει αναβάλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασής της που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Και η χώρα μας με το ίδιο δικαιολογητικό έχει σταματήσει την επανεισδοχή που προβλέπεται στη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου και το έχει ανακοινώσει αυτό στις ελληνικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι «η θλιβερή κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα έχει αναφερθεί και από Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος μελέτησε τους καταυλισμούς της Τουρκίας τα οποία θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα”. “Η πρότασή μας στην Ελλάδα είναι να λάβει μέτρα ώστε να μην υπάρξει ανθρώπινη συμφορά στους καταυλισμούς μεταναστών λόγω της επιδημίας και να επιδειχθεί σεβασμός στη ζωή και την υγεία των μεταναστών».