Τουρκία προς ΗΠΑ: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν τις αυξανόμενες εντάσεις

Τουρκία προς ΗΠΑ: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν τις αυξανόμενες εντάσεις

Απάντηση στην έκκληση της Ουάσινγκτον να σταματήσει η Τουρκία την «προσχεδιασμένη πρόκληση» των νέων ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο ότι προκαλούν τις αυξανόμενες εντάσεις.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση::

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία. Επομένως αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριότητες των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis που διεξάγονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η αντίφαση παρατηρείται και στις δηλώσεις ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα δεν οφείλονται στην Τουρκία αλλά στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για την ακρίβεια τα βήματα κλιμάκωσης που έκανε η Τουρκία από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη επισημανθεί από το υπουργείο Εξωτερικών».

Υπενθυμίζεται ότι προσπάθεια να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για το ενδεχόμενο ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών επιχείρησε χτες η Τουρκία, η οποία σε «ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε αναφέρεται στα «βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας από τις 12 Σεπτεμβρίου». 

Ειδικότερα, στο έγγραφο με τίτλο «Βήματα Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας μεταξύ άλλων επικαλείται:

- Την φερόμενη ανάπτυξη ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στο Καστελόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα αφότου επέστρεψε στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

- Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη «όπου ζει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».