8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Τουρκία: Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

Τουρκία: Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

Συνεχίζονται οι τουρκικές βολές στη χώρα μας από επίσημα χείλη σήμερα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας να παίρνει τη σκυτάλη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του, «δηλώθηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα, η οποία τηρεί επίμονα τη στάση της κατά των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, να αυξάνει τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου εκτός από τις προκλητικές της ενέργειες».

Επίσης, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα καλώντας την ελληνική διοίκηση «να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών».

Τέλος, αναφερόμενοι στην Κύπρο, εξέφρασαν «την ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με βάση την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου οσε συνέντευξη του αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των F-16 και στους περιορισμούς των ΗΠΑ, όσο και στις υπερπτήσεις, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό να πούμε ''ναι'' σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10. Επίσης, ακόμα και αν πάρει από τις ΗΠΑ F-16 δεν θα υπακούσει.

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Πρώτον, υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντεπιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Δεύτερον, στο αμερικανικό κογκρέσο υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε πίεση για τα F-16.»

Σχετικά με τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον τομέα της αμυντικής συμμαχίας. Βλέπετε πόσες προσπάθειες κάνουμε για να άρουν τους περιορισμούς εναντίον της Τουρκίας. Αυτό θέσαμε και στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Κάναμε βήματα για να πάρουμε τα F-16 από τις ΗΠΑ.»