Τουρκία: Δύο άμαχοι και ένας στρατιώτης νεκροί σε επιχειρήσεις κατά Κούρδων ανταρτών

Τουρκία: Δύο άμαχοι και ένας στρατιώτης νεκροί σε επιχειρήσεις κατά Κούρδων ανταρτών

Δύο άμαχοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εκρίζωση ένοπλων μαχητών επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα κατά μήκος της περιοχής αυτής, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Μία 35χρονη μητέρα τριών παιδιών σκοτώθηκε και άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε την Κυριακή όταν ένας όλμος έπεσε στο σπίτι τους στον τομέα Σουρ, στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, το Ντιγιάρμπακιρ, ανέφεραν αργά χθες οι πηγές αυτές.

Στην πόλη Σιλώπη, ανατολικά του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και το Ιράκ, ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά και η σύζυγός του και άλλοι πέντε συγγενείς τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να βγουν από το σπίτι τους, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με βόμβα που εξαπέλυσαν μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Σουρ, αργά χθες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.

Στον ιστορικό τομέα Σουρ, που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNSESCO, έχει επιβληθεί ολοήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 2 Δεκεμβρίου καθώς ο στρατός προσπαθεί να εκδιώξει τους μαχητές του PKK που έχουν ανοίξει ορύγματα και έχουν αναγείρει οδοφράγματα εκεί και σε άλλους οικιστικούς τομείς της περιοχής.

Η βία στον 30ετή πόλεμο με το PKK αναζωπυρώθηκε τον Ιούλιο μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στη στρατιωτική εκστρατεία η οποία, είπε, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 3.000 μαχητών το 2015.

Εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί επίσης στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής κατά τις επιχειρήσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τους ηγέτες του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μιας κοινοβουλευτικής ομάδας με κουρδικές καταβολές, έπειτα από δηλώσεις υπέρ της αυτονομίας.

Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, μία από τους δύο συμπροέδρους του HDP, που μπορεί να διωχθεί, δήλωσε πως η ανυπαρξία διεθνούς αντίδρασης για τη βία βοηθά στην παράτασή της.

"Η σιωπή των διεθνών δυνάμεων (ισοδυναμεί με) έγκριση και αυτό προκαλεί τη συνέχιση του πολέμου", είπε, έξω από τη Σιλώπη σε σχόλια που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Mad Nuce.

Στην κοντινή πόλη Τσιζρέ, στρατιωτικά άρματα μάχης σφυροκόπησαν την Κυριακή κτίρια στα οποία φέρονταν να είχαν οχυρωθεί μέλη του PKK, έδειξαν πλάνα της τηλεόρασης του Ρόιτερς.

Κάτοικοι της περιοχής, κρατώντας αυτοσχέδιες λευκές σημαίες, έφευγαν από τα σπίτια τους μαζί με τα παιδιά τους στοιβάζοντας τα υπάρχοντά τους σε χειράμαξες ή σε βαλίτσες.

Ένας άνδρας δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερς πως εκείνος και τα μέλη της οικογένειάς του φεύγουν επειδή δεν μπορούν να βρουν φάρμακα για την ανάπηρη κόρη του.

"Κάθε μέρα εκτοξεύουν πυρά πυροβολικού και όλμους", είπε, χωρίς να δώσει το όνομά του. "Πρέπει να φύγουμε, αλλά δεν ξέρω πού μπορούμε να πάμε, πώς να φύγουμε".

Το PKK, που ζητεί αυτονομία, ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι –κυρίως Κούρδοι– έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ