Τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια συγκέντρωσε πριν την IPO της η κινεζική Xpeng Motors

Τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια συγκέντρωσε πριν την IPO της η κινεζική Xpeng Motors

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Xpeng Motors έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια, πριν την υποβολή αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα οι οποίες μίλησαν στο δίκτυο στο CNBC στην χρηματοδότηση μετέχουν η κινεζική Alibaba, το επενδυτικό Ταμείο του Κατάρ, το επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι, Mubadala. Όπως αναφέρει το CNBC ο αρχικός στόχος της Xpeng ήταν να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η Xpeng έχει υποβάλει εμπιστευτικά μια αρχική δημόσια προσφορά στις Η.Π.Α., αλλά δεν έχει αποφασίσει σε ποιον δείκτη θα συμπεριληφθεί, ανέφεραν πηγές.

Η IPO της εταιρείας θα ακολουθήσει άλλες κινεζικές ηλεκτρικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Nio και Li Auto - που έχουν ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ και των οποίων οι τιμές μετοχών έχουν αυξηθεί απότομα πρόσφατα. Η μετοχή της Nio σημείωσε άνοδο 239% φέτος, ενώ η Li Auto, η οποία εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, έχει δει τις μετοχές της να αυξάνονται 45%. 

Η XPeng Motors ιδρύθηκε στα μέσα του 2014 και στην έκθεση Consumer Electronics Show (CES 2018) που έγινε στο Λας Βέγκας παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο που φέρει την ονομασία G3. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό SUV με εντυπωσιακή σχεδίαση που οι άνθρωποι της εταιρείας τοποθετούν απέναντι στο Tesla Model X.

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τον πιο μεγάλο αριθμό φορτιστών για τέτοια οχήματα, ενώ παράλληλα εκεί πωλούνται και εμφανίζονται πολλά καινούργια μοντέλα.