Τώρα ψάχνουν σωσίβιο... στην Αυστρία

Τώρα ψάχνουν σωσίβιο... στην Αυστρία

«Είν' η προσπάθειές μας των συφοριασμένων σαν των Τρώων. Επάνω, στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος» - θα λέγαμε, παραφράζοντας αυθαίρετα τον Αλεξανδρινό.

Χθες μια ακόμη δημοσκόπηση, της Marc για τον ΑΝΤ1 κατέγραψε το λυμφατικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η κυβέρνηση ζορίζεται, της έχουν τύχει σε δυο χρόνια αναποδιές δεκαετίας (από την πρωτοφανή πανδημία και τον Έβρο μέχρι τις πυρκαγιές και την ξέφρενη ακρίβεια), η αξιωματική αντιπολίτευση δε λέει να πάρει τα πάνω της.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά που κατέγραψε η MARC είναι υπέρ της ΝΔ κατά 12,8% μονάδες (34,8 - 22%), ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ανεβαίνει 13,5% (41 - 27,5%).

Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβληματιστούν τι φταίει και παραμένουν βαλτωμένοι, υιοθέτησαν την αρχέγονη τακτική: Σκοτώστε τον αγγελιοφόρο γιατί φέρνει κακά μαντάτα.

Εξ αυτού και αποφάσισε να ζητήσει εξεταστική για «στημένες δημοσκοπήσεις και την «παράνομη χρηματοδότηση» ΜΜΕ. Και αυτό από σπόντα, επ' ευκαιρία της αποκάλυψης ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται να ευνόησε συγκεκριμένο Μέσο στη χώρα του για να δομήσει προφίλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ελληνοποιεί» το θέμα και προσπαθεί να ταυτίσει δια της ατόπου επαγωγής, τον Μητσοτάκη με τον Κουρτς. Αφού όμως θεωρεί παράνομη την καμπάνια για τον κορονοϊό, θα έπρεπε να είχε ζητήσει Εξεταστική από πέρυσι που έγινε η καμπάνια, όχι τώρα επειδή έσκασε το θέμα Κουρτς!

Σαφώς από θέση αρχής είμαστε υπέρ των εξεταστικών. Όπως ήμασταν για το πρώτο εξάμηνο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», την οριακή χρεοκοπία της ΔΕΗ, τα βοσκοτόπια του καλογρίτσα, έτσι και τώρα.

Άλλωστε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν δημοσκοπήσεις προ των εκλογών του 2019 που τον έφερναν σχεδόν ισοϋψή με τη ΝΔ, από Μέσα που έπαιρναν κρατική διαφήμιση. Αυτές είχε πιστέψει και ο Αλέξης, και έλεγε ότι από τον Κυριάκο, που τον έχει για πρωινό, ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσει. Λογικά λοιπόν εάν γίνει εξεταστική θα διερευνηθούν και αυτές οι δημοσκοπήσεις. Ή δεν θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν τους φταίνε ούτε οι δημοσκοπικές ούτε τα ΜΜΕ. Τους φταίει ο κακός ο εαυτός τους, και τους φταίει διττά:

Αφενός για την κυβερνητική τους θητεία, την οποία ο λαός αξιολόγησε στις εκλογές του 2019. Και προφανώς τη βίωσε ως τόσο κακή, που στη μνήμη του διατηρείται ακόμη.

Αφετέρου για την σημερινή πολιτική του: Εκπέμπει την εικόνα ενός περιθωριακού, ιδεοληπτικού, επιθετικού κόμματος, το οποίο απέχει συνεχώς από τις επιλογές της πλειοψηφίας.

Για παράδειγμα ψήφισε αρνητικά στην ελληνογαλλική συμφωνία, ενώ στην έρευνα της MARC υπέρ της συμφωνίας τάσσεται το 75,2% των πολιτών. Ακόμη και οι δικοί του ψηφοφόροι την επικροτούν σε ποσοστό 59,3%. Δηλαδή έξι στους δέκα επικροτούν τον Μητσοτάκη!

Και ου μόνον, αλλά το 64,2% των πολιτών κρίνει ως λάθος την απόφαση Τσίπρα να την καταψηφίσει, έναντι ενός 25% που πιστεύει το αντίθετο. Το ποσοστό δεν αντανακλά μόνο τους ψηφοφόρους του. Εμπεριέχονται σε αυτό οπαδοί του ΚΚΕ, του Βαρουφάκη και ένα μικρό ποσοστό άλλων ομάδων και δοξασιών.

Ακόμη και για την διαγραφή Μπογδάνου, παρότι αφορά βουλευτή δεξιού κόμματος και θα περίμενε κανείς μικρότερο ποσοστό, περίπου το 76% των πολιτών τη θεωρεί σωστή, έναντι ενός μόνο 11,5% που την κρίνει ως λάθος και μάλλον λάθος.

Δηλαδή επιδοκιμάζουν την κίνηση του πρωθυπουργού οι 7 στους 10 πολίτες, για την διαγραφή Μπογδάνου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους πείσει ότι είναι ακροδεξιός. Θα πείσει τους 3 στους 10!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι γνώμες στην αξιολόγηση «θετικά-αρνητικά» μοιράζονται για την κυβέρνηση. Θετική γνώμη έχει το 49,5% και αρνητική το 49,8%. Είναι πάντως σε πολύ καλύτερη μοίρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι 7 στους 10 πολίτες κρίνουν αρνητικά!

Το απλό έως απλοϊκό ερώτημα που ορθώνεται, είναι: Όταν συνεχώς εκφράζει θέσεις που είναι μειοψηφικές, που δεν τις επικροτεί η κοινωνία, πως περιμένει να γίνει πλειοψηφικό κόμμα και να γίνει κυβέρνηση;

Δεν θα γίνει και ξανά θα του φταίνε τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις.