Ν. Σύψας: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το άνοιγμα των Δημοτικών

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το άνοιγμα των Δημοτικών

Την εκτίμηση ότι αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για το άνοιγμα των δημοτικών έκανε ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι αύριο, Κυριακή, θα γίνει η τελική σύσκεψη της Επιτροπής προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για την σύσταση που θα γίνει αναφορικά με το άνοιγμα ή όχι των σχολείων.

«Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές».

Ο κ. Σύψας, παραδέχτηκε ότι υφίσταται κίνδυνος «εισαγόμενων κρουσμάτων» με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά τόνισε ότι θα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και θα γίνονται τεστ εάν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα.

«Θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς» δήλωσε ο κ. Σύψας.

Πρόσθεσε ότι θα γίνονται τεστ σε τουρίστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα ανάλογα και τη χώρα από την οποία θα προέρχονται.

«Θα γίνεται τεστ. Αν έρχεται ο επισκέπτης από ενδημική χώρα θα κάνουμε περισσότερα τεστ. Όταν μεταβεί στον τόπο που θα κάνει διακοπές, θα υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Θα γίνεται άμεσα τεστ αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα και θα απομονώνεται αμέσως. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση» εξήγησε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ο κανόνας των αποστάσεων θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.

«Η απόσταση θα γίνει ο μεγάλος κανόνας. Όχι να πούμε “είναι φίλος μου, τον ξέρω, τον βλέπω καλά”. Μεγάλο λάθος. Όπως τηρούμε απόσταση από τον τουρίστα, θα τηρούμε και από τον Έλληνα που γνωρίζουμε» σημείωσε.

«Για ένα με δύο χρόνια θα τηρούμε αποστάσεις. Να το συνηθίσουμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει έξαρση του κορονοϊού «δεν θα διστάσουμε ακόμα και να σταματήσουμε τον τουρισμό».

«Τα σποραδικά κρούσματα θα τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι. Κάθε μέρα του καλοκαιριού θα υπάρχει σκληρή και καθημερινή επιτήρηση για να μην έχουμε κρούσματα».