Τον κίνδυνο οι Ταλιμπάν να βρουν μιμητές επισημαίνει ο γγ του ΟΗΕ

Τον κίνδυνο οι Ταλιμπάν να βρουν μιμητές επισημαίνει ο γγ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την ανησυχία του ότι το αφγανικό παράδειγμα θα βρει μιμητές στις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ και ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση των «μηχανισμών ασφαλείας» σε αυτή την περιφέρεια.

Στο Σαχέλ «φοβάμαι τον ψυχολογικό και πραγματικό αντίκτυπο αυτού που συνέβη στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Α. Γκουτέρες αναφερόμενος στην ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου. «Υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις (στο Σαχέλ) μπορεί να ενθουσιαστούν με αυτό που έγινε (στο Αφγανιστάν) και να αποκτήσουν φιλοδοξίες πέραν αυτών που είχαν μέχρι πριν από λίγους μήνες», εξήγησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Υπάρχει «κάτι καινούργιο» στον κόσμο, «πολύ επικίνδυνο», συνέχισε ο Πορτογάλος, αναφερόμενος στο γεγονός πως μολονότι δεν είναι πολλές, «υπάρχουν φανατισμένες ομάδες, με ιδεολογία που υπαγορεύει ότι ο θάνατος, για παράδειγμα, είναι κάτι επιθυμητό — οργανώσεις διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα. Και βλέπουμε στρατούς να αποσυντίθενται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές», πρόσθεσε.

Μοσούλη, Ιράκ, Μαλί

 

«Το είδαμε στη Μοσούλη, στο Ιράκ, στο Μαλί, στην πρώτη έφοδο προς το Μπαμακό, στη Μοζαμβίκη (...). Αυτός ο κίνδυνος είναι αληθινός, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον αντίκτυπό του στην τρομοκρατική απειλή και τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα πρέπει να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή», έκρινε ο Α. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, είναι απαραίτητο «να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ασφαλείας στο Σαχέλ». Διότι «το Σαχέλ είναι το κυριότερο αδύνατο σημείο — πρέπει να το φροντίσουμε αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, τώρα έχουμε παρεισφρήσεις και στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Γκάνα», ανέφερε.

Στο Σαχέλ «η Γαλλία θα μειώσει την παρουσία της, μαθαίνουμε πως το Τσαντ θέλει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη ζώνη των συνόρων των τριών χωρών» (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Μαλί), υπογράμμισε.

«Αυτός είναι λόγος που δίνω αγώνα για να ιδρυθεί αφρικανική αντιτρομοκρατική δύναμη, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας δυνάμει του Κεφαλαίου 7 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει τη χρήση βίας) και με κατανεμημένους πόρους, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί αντίδραση ανάλογη του επιπέδου της απειλής», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

«Φοβάμαι ότι σήμερα η δυνατότητα αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας και των χωρών της περιοχής δεν είναι επαρκής έναντι της απειλής», επέμεινε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προσπαθεί επί χρόνια να δοθεί στη δύναμη G5 Σαχέλ, που έχουν σχηματίσει το Τσαντ, η Μαυριτανία, το Μαλί, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, σθεναρή εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ, συνοδευόμενη από χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του ΟΗΕ και φοβούνται ότι η δύναμη των κυανόκρανων που έχει αναπτυχθεί στο Μαλί θα χάσει την ουδετερότητά της, προτιμούν συνεργασία σε διμερές επίπεδο, αρνούνται ως αυτό το στάδιο να υιοθετήσουν την προσέγγιση του κ. Γκουτέρες, που ενστερνίζεται αντίθετα η Γαλλία.

«Πρέπει αυτό το μπλοκάρισμα να τερματιστεί. Είναι απόλυτα ουσιώδες», έκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.