8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη για την προκήρυξη των εκλογών

Τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη για την προκήρυξη των εκλογών
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο Αύγουστος δείχνει να είναι πλέον ο κομβικός μήνας, όπου θα κριθούν τα πάντα σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις. Συντονισμένες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δεκαήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο να καθορίζει τις επόμενες κινήσεις του πολιτικού παιχνιδιού ή πιο σωστά να αποφασίζει το εάν και πότε θα προκηρύξει εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού μέχρι και σήμερα είναι να εξαντλήσει την τετραετία και να στήσει κάλπες την άνοιξη του 2023, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης την εβδομάδα 16-23 Αυγούστου θα σταθμίσει τα τότε δεδομένα και θα επιλέξει τελικά είτε την οδό των φθινοπωρινών είτε των ανοιξιάτικων εκλογών.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές δημοσίως ότι θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία, όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση μπαίνει επισήμως στον τελευταίο χρόνο της κοινοβουλευτικής της θητείας. Με αυτό το δεδομένο κανείς δε θα μπορεί να τον κατηγορήσει για αθέτηση της δέσμευσης του, μια και αν τελικώς προκρίνει τις κάλπες εντός του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), η κυβέρνηση όντως θα έχει μπει για τα καλά στον τέταρτο της χρόνο και ουδείς θα δικαιούται να μιλάει περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση για να αλλάξει ο Κυρ. Μητσοτάκης θέση και να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου προφανώς και θα πρέπει τον Αύγουστο να έχει στα χέρια του ορισμένα δεδομένα με θετικό πρόσημο.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί με επάρκεια και χωρίς απώλειες οι φωτιές του καλοκαιριού. Σε διαφορετική περίπτωση το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο.

Στη συνέχεια θα πρέπει τα μέτρα στήριξης απέναντι στο τσουνάμι ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας να έχουν αποδώσει και να έχουν δώσει την αίσθηση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο ενίσχυσης τους.

Τέλος, τα οικονομικά κέρδη για το ελληνικό κράτος από τα έσοδα του τουρισμού θα πρέπει να είναι σημαντικά ώστε να μεγαλώσει ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος προς όφελος της κοινωνίας.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις μόνο εύκολες δεν χαρακτηρίζονται γιαυτό και είναι δύσκολο για μια αξιόπιστη πρόβλεψη. Παρ' όλα αυτά η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον «ακούει» και δεν απορρίπτει εξαρχής την εισήγηση για φθινοπωρινές κάλπες να λέει πολλά. Όλα όμως θα κριθούν λίγο μετά... της Παναγίας.