Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία στις 10 Σεπτεμβρίου

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Γαλλία στις 10 Σεπτεμβρίου

Ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι μέσα στον πρώτο χρόνο  ως ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει  μία σειρά εξαιρετικά δύσκολων θεμάτων, ένα εκ των οποίων το ελληνοτουρκικό. 

Καθώς λοιπόν μπήκαμε στον  πρώτο μήνα του φθινοπώρου, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εικοσαήμερο, από σήμερα μέχρι και την ειδική σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν κοιτάξει κάποιος με προσοχή το πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη όλες τις τελευταίες μέρες θα αντιληφθεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει πολύ συγκεκριμένες δημόσιες εμφανίσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει σε συνεργάτες του ότι έχει επιλέξει να ρίξει όλο του το ενδιαφέρον σε δύο μεγάλα ζητήματα. Από την μία στην αντιμετώπιση του κορονοιού και από την άλλη στη  θωράκιση της χώρας απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν. Οι συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι διαρκείς και η γραμμή με το Πεντάγωνο παραμένει ανοιχτή ολόκληρο το 24ωρο. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή , η αίσθηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, ο κ.Ερντογάν θα επιδιώξει να κλιμακώσει την όλη κατάσταση. Το πώς θα γίνει αυτό; Κανείς δεν είναι βέβαιος,  αλλά όλοι θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα «θερμό επεισόδιο», ώστε να συσπειρωθεί το εσωτερικό ακροατήριο στη γειτονική χώρα. 

Με δεδομένη λοιπόν την παραπάνω εκτίμηση ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει μία ξεκάθαρη εντολή : «Αφήστε τον  Τούρκο Πρόεδρο να εκτίθεται με τις δηλώσεις που κάνει, οι απαντήσεις μας θα είναι επιλεγμένες και στοχευμένες». Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αναδείξει την προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν, δείχνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο  ότι ο Τούρκος Πρόεδρος περπατάει μόνος πάνω στο μονοπάτι της έντασης. 

Την ίδια ώρα όμως το Μαξίμου σχεδιάζει τις επόμενες κίνησεις με βασικό αρωγό την Γαλλία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την σημαντική αντίθεση του στον Ταγίπ Ερντογάν, μία στρατηγική επιλογή που αποτυπώνεται και στο στρατιωτικό πεδίο. Ηδη το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκωλ» έχει πάρει διαταγή να πλεύσει προς τη Μεσόγειο, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα. 

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι το Μαξίμου έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στην επερχόμενο σύνοδο  των 7 μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, η οποία και θα πραγματοποιηθεί επί γαλλικού εδάφους και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Κορσικής. Παρά το γεγονός ότι η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, πολύ κοντά δηλαδή στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (12-13/9) , η μετάβαση του στη Γαλλία όπου το παρών ασφαλώς θα δώσει και ο Εμμανουέλ Μακρόν λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία , δεδομένης της χρονικής συγκυρίας. 

Είναι προφανές ότι ο ελληνογαλλικός άξονας δουλεύει πολύ , κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε αφορμή. Μία πιθανή λοιπόν συνάντηση των δύο στο πλαίσιο της συνόδου στην Κορσική θα αποτελέσει ένα ακόμα σινιάλο προς την Αγκυρα, την ώρα που ο Ταγίπ  Ερντογάν δε λέει να κάνει πίσω...