8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Το ταξίδι αστραπή Σολτς και ο Τούρκος διπλωμάτης που θα παραστεί στην Θεσσαλονίκη

Το ταξίδι αστραπή Σολτς και ο Τούρκος διπλωμάτης που θα παραστεί στην Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη αστραπή στην Ελλάδα θα κάνει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την Παρασκευή. Ο καγκελάριος θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής για να συμμετάσχει στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ.Σολτς νωρίτερα θα έχει επισκεφτεί το Κόσοβο και τη Σερβία, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στη Βουλγαρία.

Από μόνη της η επιλογή του καγκελαρίου να έρθει στην Ελλάδα για μερικές ώρες λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδει η Γερμανία τόσο στο συγκεκριμένο περιφερειακό σχήμα όσο ασφαλώς και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του δείπνου να συνομιλήσει με τον κ. Σολτς, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα της Συνόδου δεν προβλέπεται κάποια διμερής συνάντηση.

Χωρίς αμφιβολία με ιδιαίτερη σημασία θα είναι και η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Θεσσαλονίκη. Με την επιλογή του αυτή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Η σύνοδος που θα γίνει την Παρασκευή θα έχει ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο.

Στο περιφερειακό αυτό σχήμα μετέχει και η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει από τη μία να αποσύρει τη συμμετοχή της χώρας, από την άλλη όμως να την υποβαθμίσει εμφανώς καθώς αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καιμακτσί.

Ο συγκεκριμένος βεβαίως Τούρκος αξιωματούχος μόνο τυχαίος δεν είναι. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα από την Πορτογαλία επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, μιλώντας για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση» τόνισε ο κ. Καιμακτσί.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καιμακτσί δεν έρχεται τυχαία στη Θεσσαλονίκη και άρα θα έχε ενδιαφέρον το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.