Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης
Γερμανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε τελικά το πράσινο φως για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται ότι 26 Μαρτίου το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έβαλε στον «πάγο» σχετικό νομοσχέδιο που είχε μόλις εγκρίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων και απαγόρευσε στον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ να υπογράψει τον νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από προσφυγή των  Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και της Οργάνωσης "Συμμαχία της Βούλησης των Πολιτών".

Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εξέφραζαν τον  φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο με συνέπεια να πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη.

Πέραν αυτού, οι  ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία συνήθως αμφισβητούν τα βήματα περαιτέρω ενοποίησης Ε.Ε. / Ευρωζώνης, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτει τελικά τις προσφυγές.

Πέρυσι, το δικαστήριο προκάλεσε μία προσωρινή αναταραχή, όταν διατύπωσε αντιρρήσεις για το καθιερωμένο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι ενστάσεις του βασίστηκαν στην ελλιπή κατανόηση της νομισματικής πολιτικής και του πώς μετακυλίεται η δράση της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία, καθώς και σε μια μη αποδεδειγμένη υπόνοια ότι η ΕΚΤ δεν είχε λάβει επαρκώς υπ’ όψιν τις συνέπειες και τις παράπλευρες επιπτώσεις των αποφάσεών της.