Το σχέδιο της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Υμηττό

Το σχέδιο της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Υμηττό

Με ένα σχέδιο που βασιζόταν σε δύο μοντέλα, ένα που ανταποκρινόταν στις επικρατούσες συνθήκες και ένα προσαρμοσμένο σε ακραία ενδεχόμενα, κατάφερε η Πυροσβεστική να αποτρέψει την επέκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική ανέλυσε εξ αρχής την πορεία που μπορούσε να ακολουθήσει η φωτιά και ανταποκρίθηκε στις εξελίξεις στο έδαφος, ενώ παράλληλα ήταν ένα βήμα πιο μπροστά ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναπάντεχη μεταβολή στο πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αφού εντοπίστηκε το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά, στη συμβολή των οδών Σερρών και Προσηλίου στην Παιανία, στις 3:18 μετά τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική, με ειδικό λογισμικό που έλαβε υπόψη την ένταση του ανέμου και το ανάγλυφο του εδάφους, εκπόνησε μοντέλο επέκτασης της φωτιάς καθώς και το χειρότερο δυνατόν σενάριο, που προέβλεπε εξάπλωση του μετώπου με ταχύτητα δύο χιλιόμετρα ανά ώρα.

Έτσι, υπολογίστηκε ότι στην χείριστη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στον Καρέα και στην Καισαριανή σε 70 λεπτά. Δεκαοκτώ λεπτά αργότερα θα είχε φτάσει είτε στην Ηλιούπολη είτε στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Το πρώτο ανάχωμα για την Πυροσβεστική ήταν η κορυφογραμμή του Υμηττού, ενώ διακόπηκε και η οδική κυκλοφορία στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Με την ανατολή του ήλιου απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα, με την πρώτη ρίψη νερού να γίνεται στις 6.03 π.μ.