Η πανδημία του κορονοϊού, αύξησε δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων που δουλεύουν απομακρυσμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέδειξε μια νέα κατηγορία, τους αποκαλούμενους και ως «ψηφιακούς νομάδες», με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει, δια του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση βίζας, που θα καταστήσει θελκτική τη χώρα μας για την εγκατάστασή τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο EUandU σημείωσε ότι η μετάβαση σε ένα καθεστώς μερικής ή πλήρους τηλεργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες θα επιτρέψει σε χώρες όπως η δική μας να προσφέρει σε πολίτες άλλων χωρών μέσα από ένα συγκεκριμένα πλαίσιο να παρέχουν υπηρεσίες.
Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε, το υπουργείο σχεδιάζει μία συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία θα απευθύνεται σε κάποιον που θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Σε μία σελίδα ή σε ένα σημεία θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες για το τι χρειάζεται κάποιος να κάνει βήμα-βήμα ό,τι αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογία, την ενοικίαση σπιτιού κ.ά., ενώ και τα ΚΕΠ θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και στα αγγλικά. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν αλλαγές για να προσελκύσουμε ψηφιακούς νομάδες» είχε επισημάνει ο κ. Πιερρακάκης.
Και ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης είχε επισημάνει ότι «οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα οργανωμένο και ταυτόχρονα θελκτικό περιβάλλον για τη μαζική έλευση ανθρώπων που επιλέγουν την τεχνολογικά προηγμένη αυτή μορφή εργασίας.» και πως η «μια ψηφιακή βίζα», «θα συνδυαστεί και με φορολογικές διευκολύνσεις που θα οδηγήσουν κατ' επέκταση σε πιο μόνιμες επενδύσεις» διευκρινίζοντας ότι οι δικαιούχοι της νέας αυτής βίζας θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, κυρίως εισοδηματικά.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν δείχνουν μόνο ότι ο COVID-19 φέρνει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς, αλλά και ότι αλλάζει δυναμικά το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας της Forrester, ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία δίνει τον τρόπο ώστε η διεθνής αγορά εργασίας να γίνει πιο δυναμική και ευέλικτη.
Οι ψηφιακοί νομάδες είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που επιλέγουν να απασχολούνται εξ’ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τον δικό τους εξοπλισμό και οι οποίοι αλλάζουν συχνά τόσο την επαγγελματική τους έδρα, όσο και την κατοικία τους, σπάζοντας ουσιαστικά την παραδοσιακή νόρμα εργασίας που θέλει τον κάθε επαγγελματία να εργάζεται από το γραφείο.
Η Forrester εκτιμά ότι στα τέλη του 2019 υπήρχαν, παγκοσμίως, περίπου 5 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες. Στην αγορά εργασίας μετά τον COVID-19, οι Millennials - και όχι μόνο - αναμένεται να υιοθετήσουν ακόμη πιο έντονα αυτόν τον τρόπο εργασίας, καλλιεργώντας νέες πτυχές της ψηφιακής νομαδικής εργασιακής κουλτούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Forrester, οι εργαζόμενοι στο πολύ κοντινό μέλλον θα εξαρτώνται όλο λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον.
Μέχρι το 2030, η κατ' οίκον εργασία θα είναι ο κανόνας για τις περισσότερες θέσεις εργασίας, με την εργασία από το γραφείο να αποτελεί την εξαίρεση. Στην Ε.Ε., το ποσοστό των εργαζομένων, που περιστασιακά εργάζονται από το σπίτι, αυξήθηκε - αργά - από 7,7% το 2008 σε 9,6% το 2017. Ο COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση στην εργασία στο σπίτι σε ολόκληρη την Ευρώπη και η τάση αυτή θα συνεχίσει να ενισχύεται.
Άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας στη μετά COVID-19 εποχή θα είναι η ταχύτατη εισβολή των νέων τεχνολογιών, διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως, είχε ξεκινήσει και πριν από τον νέο κορονοϊό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το blockchain θα είναι κομβικές τεχνολογίες για μια σειρά από επαγγέλματα.