Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία τις επόμενες 15 ημέρες

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία τις επόμενες 15 ημέρες

Με 1.408 ετοιμοπόλεμες κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια έως το τέλος της εβδομάδας και ολοένα μεγαλύτερη ενίσχυση από ιδιωτικά θεραπευτήρια για τη νοσηλεία non Covid περιστατικών, ξεδιπλώνεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών με κορονοϊό, των υπολοίπων χρονίως πασχόντων και των έκτακτων περιστατικών.

Μεταξύ των νέων ΜΕΘ Covid, 10 επιπλέον δημιουργήθηκαν χθες στο «Τζάνειο» και άλλες 5 θα λειτουργήσουν στο «Ιπποκράτειο», ενώ από την Πέμπτη παραχωρούνται δύο ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ, δηλαδή το Λητώ στο Μαρούσι του Ομίλου HHG  και τοΙατρικό Περιστερίου από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, μαζί με την προσφορά 215 κλινών.

Η κατάσταση στις εντατικές του λεκανοπεδίου παραμένει ασφυκτική, με την πληρότητα να αγγίζει το 95%, αλλά αν και ασφυκτική, είναι διαχειρίσιμη, χάρη σε συνεργασίες και παραχωρήσεις που για πρώτη φορά συμβαίνουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε αυτόν τον «πόλεμο» δεν περισσεύει κανείς και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει όσο καμία άλλη την συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, με 26 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνεπικουρούν ήδη τα δημόσια νοσοκομεία, και σύντομα άλλους 24 υγειονομικούς να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, ώστε συνολικά να φτάσουν τους 50.

Μετά την παραχώρηση των δύο ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ για τα Covid περιστατικά σε Περιστέρι και Μαρούσι, θα ακολουθήσει και ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, ώστε να υπάρξει ολιστική φροντίδα για τους ασθενείς με κορωνοϊό, που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και άλλες θεραπείες, αφού λάβουν το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο.

Παράλληλα, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο με το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας να το παίρνει το Ερρίκος Ντυνάν. Ταυτόχρονα, τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα καλύπτει καθημερινά το Ωνάσειο, ώστε τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά να μην μείνουν στην σκιά της Covid.

Το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ώστε οι κλίνες που θα λειτουργήσουν να επανδρωθούν με έμπειρο προσωπικό, όπου υπάρχουν «κενά» με τον ΙΣΑ να καλεί τους ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με επείγουσα επιστολή.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στον έκτακτο σχεδιασμό γίνεται με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την επικεφαλής και Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους Διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς, ώστε τα ιδιωτικά νοσοκομεία να συνδράμουν το ΕΣΥ στον τιτάνιο αγώνα του με 215 κλίνες, για non covid ασθενείς.

Ποια περιστατικά διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές

Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων.

Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών.

Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ Covid ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό. Η μεταφορά των ασθενών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, ενώ τα συνεργαζόμενα θεραπευτήρια θα καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία θα επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.