ΙΟΒΕ: Το πέρασμα του κορονοϊού από 4 ευρωπαϊκές Οικονομίες

Το πέρασμα του κορονοϊού από 4 ευρωπαϊκές Οικονομίες

Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, μέχρι να έρθουν οι ιδιωτικές, είναι το πρώτο «φάρμακο» για τα επακόλουθα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ,κ Νίκο Βέττα κατά την πρώτη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με θέμα «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης». 

Κατά την συζήτηση τέθηκαν στο τραπέζι, από τρεις ειδικούς αναλυτές, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αφήνει πίσω του ο κορονοιός σε Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία αλλά και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα.  

Ειδικότερα, εκτός από τον κ. Βέττα που είχε τον συντονισμό, ο κ.Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), μίλησε για την Γερμανία,  ο κος Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών, Polytechnic University of Milan, για την Ιταλία και η κα Vicky Pryce, Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Econοmics and Business Research, London. Για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλοι επισήμαναν το πόσο σημαντικές είναι οι κοινές ευρωπαικές προσπάθειες για την επόμενη ημέρα. 

Συγκεκριμένα:

Για την Ελλάδα  

Μιλώντας ο κ Βέττας για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα τόνισε  πως τα προγράμματα της ΕΚΤ, το μόνο που κάνουν είναι να μας "αγοράζουν χρόνο". Την ίδια ώρα που μιλά κανείς υπέρ των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να μιλά  και για χρηματοδότηση, είπε ενώ επεσήμανε πως πρέπει να  πάρουμε ρίσκα,  

Προειδοποίησε δε  πως αν οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ δεν διαμορφωθούν πάνω από το κόστος των μέτρων  (σαν ποσοστό του ΑΕΠ), τότε η οικονομία θα πάει "στα βράχια".

Για την Ιταλία   

Η ανεργία,  δεν θα αυξηθεί παρά πολύ,προέβλεψε ο καθηγητής κ. Ματσαγγάνης και την προσδιόρισε- από 10% σε λιγότερο από το 12%.. Βασική επίδραση της πανδημίας θα είναι η απώλεια εισοδημάτων και όχι η απώλεια θέσεων εργασίας, ανέφερε ο ίδιος.

Απαισιόδοξος είναι για το έλλειμμα  στην Ιταλία που εκτιμά πως  θα εκτιναχθεί σε πάνω από 11% του ΑΕΠ ενώ το χρέος θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, 

Για τη Μεγάλη Βρετανία 

 Sτο β΄τρίμηνο περιμένουμε, στη Μ.Βρετανία, ύφεση 25% -35%, τόνισε  η κ. Vicky Pryce η οποία εκτίμησε πως η ανεργία δεν έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά  έχει αυξηθεί πολύ η ανάγκη δανεισμού.καθώς το σύστημα κρατικής ενίσχυσης των μισθών κοστίζει 11 δις. λίρες κάθε μήνα.

Η βρετανική κυβέρνηση θα χρειασθεί να δανειστεί 270 δισ.. λίρες αντί για λιγότερο από 50 δις. λίρες, όπως είχε προγραμματίσει,  επισήμανε.

Την κατάσταση επιβαρύνει κατά την κ. Pryce η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την Γερμανία  

 Η ύφεση είχε ήδη ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2019 τόνισε ο κ. Κρητικός ενώ αναμένεται να φτάσει στο 8% -9% στη Γερμανία στο β΄τρίμηνο. Ετησίως προβλέπεται ύφεση 6,5% αλλά ο ίδιος  περιμένει βαθύτερη ύφεση.

Λόγω του προγράμματος του kurzarbeit, στο οποίο μετέχουν 10 εκ. εργάτες, δεν έχει αυξηθεί η ανεργία παρά μόνο κατά 300.000, αν και είναι η μεγαλύτερη αύξηση  από τότε που επανενώθηκε η Γερμανία 

Παρότι,ωστόσο.στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δίδονται δάνεια μακροχρόνια διάρκειας, ενώ παράλληα συζητείται να μπει το κράτος ως μέτοχος σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Lufthansa,ο ίδιος εκτίμησε πως πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν μελλοντικά σε απολύσεις.  

Κάποιες εταιρείες δεν θα σωθούν, παρά τη στήριξη προέβλεψε,ενώ επισήμανε πως  δύο μεγάλες δημόσιες επενδύσεις θα γίνουν στην ψηφιοποίηση και την ενέργεια.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση: