Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του, να γίνει πραγματικό Κίνημα Αλλαγής
Ανδρέας Λοβέρδος

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του, να γίνει πραγματικό Κίνημα Αλλαγής

Την πολιτική του πλατφόρμα αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κόμμα εξουσίας υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του. Οριοθετώντας τις σχέσεις με τα άλλα κόμματα  χαρακτήρισε ως υπαρξιακό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδεολογικό τη Ν.Δ., σημειώνοντας μάλιστα πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αποκρούει «τις βασικές αρχές λειτουργίας της δημοκρατίας». Ο κατά τον Α. Λοβέρδο υπαρξιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ «αποκαλεί τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, που θα καταλάμβανε εάν ερχόταν και πάλι στην εξουσία».

Δίνοντας το στίγμα του για το πώς βλέπει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πραγματικό κίνημα αλλαγής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που θα διεκδικήσει την προεδρία στις επικείμενες εκλογές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για την σοσιαλδημοκρατία τονίζοντας αναφορικά με το κόμμα του πως «είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της κεντροαριστεράς».

«Εμείς του ΠΑΣΟΚ είμαστε συνέχεια των κομμάτων του Χ.Τρικούπη, του Ελ.Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη. Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε προσθέτοντας πως «είναι απολύτως σαφές, πως η απόπειρα καπηλείας της ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους».

«Πρωτεύον στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ίδια η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, οι συνταγματικές εγγυήσεις λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πιστεύει στην Δημοκρατία και συνδέει άρρηκτα με αυτήν τις αγωνίες του και τους αγώνες του» τόνισε για να υπογραμμίσει πως «το κριτήριο αυτό, το δημοκρατικό κριτήριο, μας διακρίνει σαφώς  από τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και με τις κυβερνητικές του πρακτικές ξεκαθάρισε, αλλά και σήμερα με κάθε επισημότητα αποκρούει τις βασικές αρχές λειτουργίας της Δημοκρατίας, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία των ίδιων των ανεξάρτητων αρχών, η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.»

Σημείωσε δε ότι «το κόμμα αυτό, αποκαλεί όλες τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, που θα καταλάμβανε εάν ερχόταν και πάλι στην εξουσία»

Σε ό,τι αφορά την Ν.Δ. ανέφερε πως « Με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιόμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό: να ζούμε δημοκρατικά, να ζούμε ελεύθεροι, να προστατεύεται η οικονομική μας ελευθερία, να είναι στόχος η ευημερία μας. Συναντιόμαστε με άλλα λόγια, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός»

Οριοθετώντας όμως τις διαφορές των δύο πλευρών επισημάνει πως «η δική μας οπτική, η σοσιαλδημοκρατική οπτική, είναι η πιο σύνθετη και δύσκολη στην εσωτερική της ισορροπία πολιτική οπτική, σε σχέση με αυτές που προσφέρονται στον σύγχρονο πολίτη. Ο δικός μας πολιτικός χώρος, το δικό μας πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που θέλουμε να μετατραπεί σε μια πραγματική δύναμη εξουσίας, σε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, σηκώνει στις πλάτες του δύο σταυρούς: αυτόν της αποτελεσματικότητας του δημόσιου χώρου σε συνθήκες Δημοκρατίας αφενός, αλλά και αφετέρου εκείνον της στήριξης των αδυνάτων, της προστασίας των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των πολύπλευρων πολιτικών αναδιανομής».

Για να καταλήξει ότι «ταυτόχρονα, ως πολίτες της σύγχρονης  σοσιαλδημοκρατίας έχουμε συνειδητοποιήσει, πως όλα τα προηγούμενα αγαθά προστατεύονται κατά το δυνατόν πληρέστερα, όταν λειτουργεί παραγωγικά η ιδιωτική οικονομία-πρωτοβουλία, από την οποία προφανώς παράγονται οι πόροι προς αναδιανομή. Κι επί πλέον, βασική  συνιστώσα της πολιτικής μας συγκρότησης αποτελεί η αρχή, πως στην εκπλήρωση του στόχου μας για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα»

Ασκώντας κριτική στα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η κυβερνώσα παράταξη « απλώς ισχυρίζεται πως κάνει μεταρρυθμίσεις. Στην πράξη, όμως, και σε κρίσιμα θέματα, οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται μόνο στον τίτλο των νομοσχεδίων και των πολιτικών της και όχι στο περιεχόμενό τους. Μνημονεύω εδώ εντελώς ενδεικτικά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το περιβάλλον ως προς τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως,  τη δήθεν συντόμευση των διαδικασιών υπογραφής των δημοσίων συμβάσεων,  το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών κλπ,»

Ταυτόχρονα  ο Ανδρέας Λοβέρδος βάζει ένα τέλος στη ρητορική των υψηλών τόνων και τον λαϊκισμό λέγοντας ότι «σήμερα στην Ελλάδα, μετά τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και εν μέσω πανδημίας διαμορφώνεται μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που απαιτεί από τους πολιτικούς μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα. Δηλαδή διαχειριστική επάρκεια. Κι εμείς ως κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα, που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, οφείλουμε να μην εγκαταλείψουμε αυτή την πλειοψηφία των πολιτών. Σε αυτή τη λογική και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να αντιστοιχηθούμε. Θα αντιστοιχηθούμε λοιπόν και έτσι θα υπερδιπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας»

Κλείνοντας μάλιστα τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως είπε οφείλει «να  αντιληφθεί κυριολεκτικά τη σημασία που έχουν για τους πολίτες τα κομβικότατα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, για τα οποία θα πρέπει να αλλάξει πολιτική προσέγγιση». 

«Το κόμμα αυτό  προς το παρόν θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει» είπε για να δηλώσει πως για αυτό το κόμμα ο ίδιος θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες και όλους σε λίγες εβδομάδες.