Το όχι Τσίπρα στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και τα περί στοχοποίησης της Αλεξανδρούπολης

Το όχι Τσίπρα στην ελληνοαμερικανική συμφωνία και τα περί στοχοποίησης της Αλεξανδρούπολης

Στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη με τη Γαλλία ο Αλέξης Τσίπρας είπε Όχι καταψηφίζοντας τη με τη δικαιολογία ότι θα στέλναμε Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ και αυτοί θα επέστρεφαν μέσα σε φέρετρα. Τώρα λέει Όχι και στην ελληνοαμερικανική υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά αλλά και λόγω της μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε στόχο για τη Ρωσία επικαλούμενος μάλιστα και δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Ανακοίνωσε δε πως θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση βάσει του σχετικού άρθρου που την προβλέπει.

Τόσο στην περίπτωση της συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας όσο και σε αυτή με τις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν υπάρχει στήριξη των κυριαρχικών συμφερόντων της χώρας καθώς και ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα ενώ κάνει λόγο για μια επ άοριστον συμφωνία αν και στο άρθρο ΄1 το οποίο ο ίδιος διάβασε από το βήμα της Βουλής και στο οποίο γίνεται αναφορά σε μια 5ετή συμφωνία που δύναται να ακυρωθεί εφόσον καταγγελθεί από τη μια εκ των δύο πλευρών δύο χρόνια πριν.

Αρκεί να σημειωθεί πως ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του στη Βουλή αναφέρθηκε σε αναδιαπραγμάτευση αν γίνει πρωθυπουργός ακυρώνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε προαναφέρει περί υπογραφής επ αορίστους συμφωνίας.

Και πάλι όμως επέμεινε σε αναφορές σε επ αόριστον συμφωνίας δίνοντας μεγάλος βάρος στο θέμα της Αλεξανδρούπολης που σημειωτέον μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό κόμβο που εντασσόμενος στην αμυντική συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης τουρκικών αεροσκαφών F16 που προωθείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να υποστηρίξει πως λειτουργεί σε βάρος τη χώρας

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας τονίζοντας διαρκώς όμως το θέμα της Ρωσίας και του τρόπου που αυτή αντιδρά στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας ειδικά ως προς το σκέλος της Αλεξανδρούπολης. Σκέλος το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από την πλευρά της Τουρκίας που σήμερα εμφανίζεται εκ νέου να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες με υπερπτήσεις βλέποντας τη συμφωνία να εγκρίνεται και τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει όχι απλά στον Λευκό Οίκο αλλά και στη Γερουσία για να ομιλήσει σε μια κοινή συνεδρίαση κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί από άλλον Έλληνα ηγέτη.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχουν ειπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του εναντι της συμφωνίας αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητικό ως προς το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και να διατηρήσει στάση ουδετερότητας ώστε να αποφύγει περαιτέρω εμπλοκές με το καθεστώς Πούτιν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενσωματώνει τη χώρα στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών