8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά του
AP

Σχέδια για ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα επεξεργάζεται το NATO, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.

Εντωμεταξύ, χθες, κατά τη διάρκεια μίας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η βοήθεια περιλαμβάνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατ. λιρών, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.