Το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα είναι ο... Τσίπρας

Το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα είναι ο... Τσίπρας

Προφανώς και ο λεγόμενος μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει. Παρότι λοιπόν το κυβερνών κόμμα δείχνει να μην απειλείται, όπως φαίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν  ήδη λάβει κάποιες πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία από αυτές είναι ξεκάθαρο πως είναι η προσωπική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι στο Μέγαρο Μαξίμου αυτοί που εκτιμούν ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει χάσει μεγάλο τμήμα του πολιτικού του κεφαλαίου, μετά την περίοδο κατά την οποία κυβέρνησε τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση θα επιμένουν να αναδεικνύουν την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων του κ.Τσίπρα, επιμένοντας στην προσπάθεια ανάδειξης της αναξιοπιστίας του. 

Για παράδειγμα με αφορμή την συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή, υπάρχει μία σειρά αιτιάσεων που διατυπώνονται για τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας: 

- Ισχυρίστηκε  ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Η αλήθεια είναι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ότι η ανεργία το Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα πέρσι.

- Ισχυρίστηκε  ότι σήμερα υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι  ότι, αντί για απολύσεις, τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Από τις  257.313 το 2018, έφτασαν τις 265.212 το 2019.

-  Διατείνεται ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και ότι έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. 

- Υποστήριξε ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι. Και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκε και η πολύ μεγάλη έξαρση στη μερική απασχόληση, σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση.

- Επέμεινε ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και καλώς προβλέπεται αυτή η εξαίρεση σε περιπτώσεις που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας, για να αποφευχθεί το φάσμα της χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και η απόλυση όλων των εργαζομένων. Ο κανόνας όμως των συλλογικών συμβάσεων ισχύει. Απόδειξη, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβρη, για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν, όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή, δε θα αφήνει τίποτα αναπάντητο αν και δεν αισθάνεται να απειλείται. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η επιλογή Μητσοτάκη να προκαλέσει την ειδική συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή για θέμα κοινωνικής ασφάλισης. Μία επιλογή η οποία στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δικαιώθηκε ...εκ του αποτέλεσματος.