7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Το Master Plan για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ - Τι περιλαμβάνει

Το Master Plan για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ -  Τι περιλαμβάνει

Στη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου, αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού, με εθνική και διεθνή εμβέλεια, επιδιώκεται μέσω της υλοποίησης του Master plan για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, υπογράμμισε ότι με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του Ο.Α.Κ.Α.

Σύμφωνα με αυτό, οι βασικές προβλέψεις αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ είναι:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%
  • Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)
  • Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%
  • Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας
  • Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων)

Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:

- Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ)

-  Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)

- Ανάπλαση ανοιχτών χώρων

 - Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,

- Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος,

- Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης,

- Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Παράλληλα,  υλοποιούνται ήδη στοχευμένα αναπτυξιακά έργα που ενσαρκώνουν το όραμά μας για τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία του μεγαλύτερου αθλητικού πόλου της χώρας μας, τα οποία όπως ανέφερε είναι:

- Σε συνεργασία με την Lamda Development, δημιουργείτε ένα σύγχρονο συγκρότημα Υγρού Στίβου, με σύνολο 11 κολυμβητικών δεξαμενών. 

- Προχωρήσαμε ταχύτατα στην 1η Ολυμπιακή αξιοποίηση με μίσθωση των 16 γηπέδων τένις, που ήταν σε απόλυτη εγκατάλειψη. Η μισθώτρια εταιρεία «ΣΤΑΔΙΟ 2020» έχει ήδη συμβάλει στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, με τα αποτελέσματα να είναι απτά, αφού ήδη περίπου 1.000 αθλούμενοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους καθημερινά.

- Το μέλλον για το τένις, αλλά και των εγκαταστάσεων μας εδώ στο Ο.Α.Κ.Α.,  προμηνύεται λαμπρό.

- Μετά από 17 χρόνια προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης και στα πέντε ταρτάν των εγκαταστάσεων μας. Σε λίγες εβδομάδες υπογράφουμε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής.

- Διαρκής σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α., το κόστος του οποίου είναι περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή, με άλλα λόγια, περίπου 11.000€ ημερησίως

- Σε συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών μας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε η Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Ολυμπιακού συγκροτήματος. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

- Μετά από πέντε παρατάσεις, από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε, αφού αναλάβαμε πλήρως, ξανά, την αρμοδιότητα, η προμελέτη συντήρησης των «αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα». Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ξεκινά πλέον η διαδικασία εκπόνησης της τελικής μελέτης. Ένα έργο με καίρια σημασία για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

- Αναδεικνύουμε την αξία του Ο.Α.Κ.Α. ως σημείο αναφοράς πολιτισμού και τουρισμού. Μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ αναδεικνύοντας το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στην Ευρώπη που παραμένει λειτουργικό και μεταφέρει νερό ακόμη και σήμερα.

-  Αγκαλιάσαμε, από την πρώτη μέρα, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Συνδέσαμε με πεζογέφυρα το Ο.Α.Κ.Α. με το Μουσείο, παρέχοντας κίνητρα στους χιλιάδες επισκέπτες των εγκαταστάσεών μας, ώστε να ενημερωθούν για το Ολυμπιακό κίνημα και την ένδοξη αθλητική ιστορία της χώρας μας.

Αναλυτικά ολόκληρη η παρουσίαση