8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Το Λονδίνο απειλεί με κυρώσεις τον στενό κύκλο του Πούτιν - Τι απαντά η Μόσχα

Το Λονδίνο απειλεί με κυρώσεις τον στενό κύκλο του Πούτιν - Τι απαντά η Μόσχα
Ap Images

Η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν τους στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο, αν η Ρωσία αναλάβει «περαιτέρω δράση» σε βάρος της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ανώτερος βρετανός αξιωματούχος.

Οι απειλές του Λονδίνου να επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και επιχειρηματίες που συνδέονται με τον πρόεδρο Πούτιν είναι ανησυχητικές και τέτοιου είδους ενέργειες θα γυρίσουν μπούμερανγκ πλήττοντας τις βρετανικές εταιρείες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η απειλή συνιστά επίθεση στις ρωσικές επιχειρήσεις και ότι υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα στη Βρετανία και υποδαυλίζει τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε κάθε τέτοια ενέργεια με έναν τρόπο που θα βασίζεται στα συμφέροντά της.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το Λονδίνο έγινε το κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για τεράστια εκροή χρημάτων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Αντίπαλοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει συγκεντρώσει στρατό κοντά στην Ουκρανία, έχουν επανειλημμένως καλέσει τη Δύση να αυστηροποιήσει την στάση της απέναντι στην πρακτική αυτή, αλλά ολιγάρχες και ρώσοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν τα πλούτη τους στους πολυτελέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι αν η Ρωσία αναλάβει περαιτέρω δράση εις βάρος της Ουκρανίας, τότε θα αυστηροποιήσουμε και άλλο τις κυρώσεις με στόχο αυτές τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με τους στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υφυπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας, περιλαμβανομένης της δέσμευσης από το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει ποτέ την ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Δύση διακατέχεται από ρωσοφοβία και ότι δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα στη Μόσχα για το πώς θα συμπεριφερθεί έπειτα από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Νέα νομοθεσία

Η βρετανική κυβέρνηση θα θεσπίσει νέα νομοθεσία αυτή την εβδομάδα για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν στη Ρωσία ώστε να επιχειρηθεί η αποτροπή της επιθετικότητας προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 180 ανθρώπους και 48 οντότητες από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις βρίσκονται έξι πρόσωπα τα οποία η Βρετανία υποστηρίζει ότι ανήκουν στον στενό κύκλο του Πούτιν: οι επιχειρηματίες Γιούρι Κοβάλτσουκ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ και Νικολάι Σαμάλοφ, ο πρώην αξιωματικός της KGB Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ.

Οι κυρώσεις επιτρέπουν στη Βρετανία να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία προσώπων και να τους απαγορεύει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, οι κυρώσεις αυτές απαγορεύουν σε κάθε ιδιώτη να έχει συναλλαγές που αφορούν κινητές αξίες ή μέσα της χρηματαγοράς μετά το 2014 με περίοδο ωρίμανσης άνω των 30 ημερών, που εκδόθηκαν από τις Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB), Rosselkhozbank, OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation, Uralvagonzavod, Rosneft, Transneft or Gazprom Neft.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ