Το λευκό σπίτι, η λευκή πόρσε και οι... λευκές νύχτες του 2016

Το λευκό σπίτι, η λευκή πόρσε και οι... λευκές νύχτες του 2016

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σημεία που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα, ο Νίκος Παππάς, (όπως υποστήριξαν πηγές της ΚΟ της ΝΔ) επέλεξε να μην επιτεθεί στον Χρήστο Καλογρίτσα για τα όσα ο τελευταίος έχει υποστηρίξει υπεραμυνόμενος των θέσεών του και της αθωότητάς του. Υπάρχει όμως μια αναφορά στα περί "white house" και "white porscha" που καταγράφονται στα email μεταξύ της CCC και του Κυριάκου Τόμπρα, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει πως κατά τη γνώμη του πρόκειται για το σπίτι λευκού χρώματος ενός εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας και την... λευκή porsche έτερου εξ αυτών...

Με λίγα λόγια τίθεται θέμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να αφορούν... παρατσούκλια των ιδιοκτητών της CCC και ως εκ τούτου τα επίμαχα email να αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής συμφωνίας με τον Χρήστο Καλογρίτσα για την κατασκευή έργου της τάξεως των 40 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μόνο.

Το καλοκαίρι του 2016, πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν όπως έχει αποκαλυφθεί έντονο. Με βάση δε τις καταθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα ήταν η εποχή κατά την οποία επιχειρήθηκε η δημιουργία του αποκαλούμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel σε μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ελέγχου της ενημέρωσης. Μόνο που σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο υπόμνημα Παππά όσα υποστηρίζει ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» δείχνουν να παραπέμπουν στις καλοκαιρινές νύχτες του Βορρά, στις Λευκές Νύχτες του Ντοστογιέφσκι όπου ο πρωταγωνιστής, ονειροπόλος, ζει μέσα από τις φαντασιώσεις του.

Πάντως, το θέμα με τις γραπτές αναφορές σε White House και White Porscha (και όχι Porsche) ήταν αυτό που απασχόλησε τη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2020 όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίμαχα email. O ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τότε όπως και στη συνέχεια μια στάση προσεκτική χωρίς αναφορές στο θέμα παρά το γεγονός πως εκλήθη τόσο το κόμμα όσο και ο ίδιος ο κ. Παππάς προκειμένου να τοποθετηθούν επ αυτού.

Μόνο πρόσφατα και μέσα στην προανακριτική άρχισε να γίνεται λόγος, ειδικά μετά την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της CCC Αντώνη Λιανού ο οποίος δήλωσε ότι «Porscha είναι αυτοκίνητο. Είναι με αμερικανική προφορά. Ο κ. Φουάντ Χούρι ζούσε 21 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο ίδιος αγόρασε μια Porsche και έχει λευκή Porsche» προσθέτοντας πως «Εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Ξέροντας αγγλικά και ξέροντας πως πολλοί Αμερικανοί μιλώντας για την Porsche τη λένε "Porscha"».

Και σε ό,τι αφορά στα περί "white house" η αναφορά στο ότι αφορά το χρώμα του σπιτιού ενός εκ των Χούρι μπήκε επίσης στην προανακριτική από τον Παύλο Πολάκη.

Η διαφορά είναι πως η λέξη Porscha είναι γραμμένη στο email και δεν πρόκειται για κάποια προφορική αναφορά. Εκτός αν τα στελέχη της CCC έχουν βγάλει κάποιο παρατσούκλι στο αφεντικό τους. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως τα όσα αναγράφονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάσουν εκείνη την περίοδο ο ανιψιός των Χούρι και ο Κυριάκος Τόμπρας είναι χαρακτηριστική.

«Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε «φίλους» στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό» αναφέρει η σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία στην οποία καταγράφονται ο Λευκός Οίκος και η white Porscha.

Το επόμενο όμως είναι ακόμη πιο ενδεικτικό αφού ο Λευκός Οίκος, δηλαδή ο ένας εκ των Χούρι κατά ΣΥΡΙΖΑ πάντα, εμφανίζεται, μέσω του ανιψιού του Φουάντ Χούρι από τον Κυριάκο Τόμπρα να του δώσει στοιχεία του λογαριασμού που του ανήκε (όχι του Τόμπρα αλλά του Ενός εκ των Χούρι με το λευκό σπίτι)

«Αγαπητέ Κυριάκο,

Όπως έχει γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να λειτουργήσει αυτό εξαιτίας του ότι η ελληνική επωνυμία της εταιρείας είναι μέρος του swift.

Εναλλακτικά, συντάσσω συμφωνητικό υπεργολαβίας για ανάθεση σ΄ εσάς Ηλεκτρομηχανολογικού έργου ποσού  40 Εκατομμυρίων Δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE). Δηλώνω ότι υπάρχει προκαταβολή ποσού 3 Εκατομμυρίων Δολαρίων, που θα  γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) αύριο.

Ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE),  τους οποίους μπορώ να χρηματοδοτήσω αύριο.

Από εκεί και πέρα, θα εναπόκειται στα  δικά  σου μαγικά να φέρεις τα κεφάλαια εδώ.

Σε παρακαλώ να είσαι έτοιμος για αυτό.

Δώσε μου στα στοιχεία του λογαριασμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE).

Ποιος θα υπογράψει το συμφωνητικό  υπεργολαβίας.

Θα χρειαστείς πλήρη  υποδομή για εκτύπωση και σάρωση (scanning)  για να επικοινωνήσουμε ξανά το πρωί της Κυριακής πριν την εκκλησία.

Με τις ευλογίες του Θεού.»

Σε ποιον αποδίδεται η αναφορά Λευκός Οίκος και σε ποιόν "white porscha" παραμένει άγνωστο. Ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας έχει φωτογραφίσει το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και ο Χρήστος Καλογρίτσας που μέσα από τις καταθέσεις του εμφανίστηκε ουσιαστικά να στέλνει μηνύματα. Παρόλα αυτά δεν κατέθεσε το σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζει πως διαθέτει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση το 2016 είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά στο σύνολό της. Άλλωστε ήταν και η χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε τέλος στις αυταπάτες έχοντας φέρει έναν χρόνο πριν ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και αναζητούσε τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν εφικτός ο έλεγχος «των αρμών της εξουσίας».