Tο κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron «φρέναρε» τον κορονοϊό σε ζώα

Tο κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron «φρέναρε» τον κορονοϊό σε ζώα

Η αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο παίζουν Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες, ανακοίνωσε ότι το «κοκτέιλ» αντισωμάτων κατά της Covid-19 που αναπτύσσει, προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων (36 μαϊμούδες μακάκους και 50 τρωκτικά χάμστερ) να αρρωστήσουν, ενώ παράλληλα θεράπευσε όσα είχαν τη λοίμωξη.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων «σχεδόν μπλόκαρε τελείως τη μόλυνση από τον ιό». Επίσης, το «κοκτέιλ» μπόρεσε να ελαχιστοποιήσει τη λοίμωξη σε μια δεύτερη μελέτη, όπου τα ζώα είχαν μολυνθεί με πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Η προφυλακτική δράση ήταν πολύ μικρότερη με τη χαμηλότερη δόση του φαρμάκου.

Η Regeneron, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου της είναι ανάλογα ή ανώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των εμβολίων κατά της Covid-19 σε πειραματόζωα. Η εταιρεία θεωρεί ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το φάρμακο της μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Όμως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά τη δοκιμή του «κοκτέιλ» σε ανθρώπους, καθώς -όπως δείχνει η εμπειρία- τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα δεν εγγυώνται ανάλογη επιτυχία και στους ασθενείς. Η Regeneron έχει ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου σε ανθρώπους, ενώ έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο προμήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Παρόλο που όλος ο κόσμος περιμένει εναγωνίως τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό, τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν το επόμενο μεγάλο βήμα προόδου στη μάχη κατά της πανδημίας. Τέτοια ειδικά σχεδιασμένα κατά του ιού αντισώματα, προϊόντα μεθόδων φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας, ήδη αξιοποιούνται κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Η Regeneron βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας τέτοιων αντισωμάτων. Συνιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας είναι ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν.Υόρκης), πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Ελληνο-αμερικανός Ρόι Βάγκελος (Πίνδαρος Βαγιέλος) και επικεφαλής της έρευνας για τα αντισώματα ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρατσούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ