Tο Κατάρ θα επενδύσει δισ. δολάρια στην Τουρκία εν μέσω νομισματικής κρίσης
Middle East Eye

Tο Κατάρ θα επενδύσει δισ. δολάρια στην Τουρκία εν μέσω νομισματικής κρίσης

Η κυβέρνηση της Ντόχα θα αγοράσει ένα εμπορικό κέντρο και μετοχές του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης εν μέσω μιας βαθιάς νομισματικής κρίσης στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του Κατάρ υπέγραψε νέες επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου και ενός μεγάλου τμήματος μετοχών στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, η επενδυτική αρχή του Κατάρ υπέγραψε τις συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Ο ηγέτης του Κατάρ υπέγραψε 8 ξεχωριστές συμφωνίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των επενδύσεων, το Κατάρ θα αποκτήσει μερίδιο 10% στο χρηματιστήριο Borsa Istanbul από το κρατικό ταμείο της Τουρκίας, το οποίο ελέγχει περισσότερο από το 90% των συνολικών μετοχών.

Η Ντόχα θα αγοράσει επίσης το 42% του Istinye Park, ένα εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Dogus Holding της Τουρκίας, η οποία κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 58%. Η κυβέρνηση του Κατάρ θα συνεισφέρει επίσης επενδύσεις στο έργο Golden Horn Marina στην Κωνσταντινούπολη. 

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας τριπλασίασε στα μέσα Μαϊου τη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση, εν μέσω των προσπαθειών για την υπεράσπιση της λίρας.

Η Άγκυρα και η Ντόχα απολαμβάνουν ισχυρές σχέσεις, ειδικά από τον αποκλεισμό του 2017 που επιβλήθηκε από διάφορες χώρες του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν ενισχύσει περαιτέρω τους στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς από τότε.

Qatar Amiri Diwan via AP