Το καμπανάκι της ΕΚΤ για την αγορά ακινήτων στην Ευρωζώνη

Το καμπανάκι της ΕΚΤ για την αγορά ακινήτων στην Ευρωζώνη

Η αγορά ακινήτων είναι ένα τρωτό σημείο για τις τράπεζες της ευρωζώνης καθώς η άνθηση της τηλεργασίας μετά την πανδημία μειώνει τη ζήτηση για χώρους γραφείων και τα νοικοκυριά δανείζονται περισσότερο για να αποκτήσουν ακριβή στέγη, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου καθώς η αγορά ακινήτων της ευρωζώνης μετά από μια δεκαετία πολύ χαμηλών επιτοκίων και χαλαρής μακροπροληπτικής εποπτείας έχει πάρει φωτιά.

Στην τελευταία τους προειδοποίηση, οι επόπτες της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η αγορά εμπορικών ακινήτων και κατοικιών δημιουργεί ανησυχίες και επικεντρώνονται στην έκθεση των τραπεζών σε αυτήν, καθώς θεωρούν τον κλάδο ως τρωτό σημείο για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η έκθεση των τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των δανείων τους και πάνω από το 20% των επιχειρηματικών τους χορηγήσεων, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων έχει ευαισθησία στις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι διόρθωσης των τιμών συνεχίζουν να αυξάνονται στον κλάδο των κατοικιών με ενδείξεις ότι οι τιμές τους είναι υπερτιμημένες και το χρέος που επωμίζονται τα νοικοκυριά υψηλό», εκτιμά η ΕΚΤ που θα προβεί σε στοχευμένο έλεγχο δείγματος τραπεζών με σημαντική έκθεση στα εμπορικά ακίνητα και τις κατοικίες.

Το κόστος στέγασης στην ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, ενισχυμένο από την άνοδο των τιμών ακινήτων στη Γερμανία συμβάλλοντας στον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού στην οικονομία των 19 χωρών του ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.

Το κόστος στέγασης δεν συμπεριλαμβάνεται στο καλάθι που διαμορφώνει τον πληθωρισμό αλλά η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί πέρυσι να συμπεριλάβει το κόστος αυτό πριν την προσαρμογή των επίσημων στοιχείων ώστε να απεικονίζουν καλύτερα τις πραγματικές μεταβολές των τιμών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Αν και το κόστος στέγασης δεν έδειξε σημαντική απόκλιση από την πορεία των τιμών καταναλωτή για αρκετές δεκαετίες, θα προσέθετε στον πληθωρισμό στο μεγαλύτερο κομμάτι της τελευταίας δεκαετίας και θα τον ανέβαζε στο τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 0,3%.

Παρόλο που ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου του 2% της ΕΚΤ, η νομισματική αρχή της ευρωζώνης έχει διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική πολύ χαλαρή υποθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της τον επόμενο χρόνο χωρίς παρεμβάσεις εκ μέρους της.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στο 3,2% φέτος και στο 1,8% το 2023, που σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή ενίσχυση από το κόστος στέγασης μπορεί να τον οδηγήσει πάνω από τον στόχο της το 2023.

Οι εξελίξεις τα τελευταία τρίμηνα εξηγούνται κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των τιμών στη Γερμανία, αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ. Από το 2011, η διαφορά στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης με και χωρίς την ιδιοκατοίκηση ήταν περιορισμένη, με τη μεγαλύτερη να φτάνει το 0,3%.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε επίπεδο ρεκόρ 5,1%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και ωθώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείψει τη δέσμευση της να μην αυξήσει τα επιτόκια φέτος και να ετοιμάσει το έδαφος για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Αν και η ΕΚΤ δεν προβλέπει αύξηση στις τιμές κατοικιών το 2023, επισημαίνει ότι η αγορά τείνει να κινείται παράλληλα με τους οικονομικούς κύκλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών καθώς η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4,2%, αρκετά υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο.

«Οι μεταβολές στις τιμές κατοικιών τείνουν να συμβαδίζουν με τον οικονομικό κύκλο με σημαντική απόκλιση από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 3,3%», σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ.