Το Facebook θα διαγραφεί αναρτήσεις αρνητών του Ολοκαυτώματος

Το Facebook θα διαγραφεί αναρτήσεις αρνητών του Ολοκαυτώματος

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζουκερμπεργκ, ανακοίνωσε με ανάρτηση του ότι η πλατφόρμα θα απαγορεύει αναρτήσεις που αρνούνται ή διαστρεβλώνουν τις ιστορικές συνθήκες γύρω από το Ολοκαύτωμα.

Στο εξής το Facebook θα κατευθύνει τους χρήστες που αναζητούν πληροφορίες για την μαζική εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί σε αξιόπιστες πηγές.

"Σήμερα ανανεώνουμε την πολιτική μας για τις εκφράσεις μίσους απαγορεύοντας την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Εδώ και καιρό κατεβάζουμε αναρτήσεις που επαινούν εγκλήματα μίσους ή μαζικές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος. Αλλά με την άνοδο του αντισημιτισμού, επεκτείνουμε την πολιτική μας και απαγορεύουμε κάθε περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα. Εάν οι άνθρωποι αναζητήσουν το Ολοκαύτωμα στο Facebook, θα αρχίσουμε να τους κατευθύνουμε σε αξιόπιστες πηγές για να λάβουν ακριβείς πληροφορίες.

Προσπάθησα πολύ να ισορροπήσω ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση και το κακό που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση ή άρνηση της φρίκης του Ολοκαυτώματος. Η δική μου σκέψη έχει εξελιχθεί καθώς έχω δει δεδομένα που δείχνουν αύξηση της αντισημιτικής βίας, όπως και οι ευρύτερες πολιτικές μας για την ρητορική μίσους. Το να σχεδιάζεις τις σωστές γραμμές ανάμεσα σε αυτό που είναι και δεν είναι αποδεκτό λόγο δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση στον κόσμο, πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή ισορροπία" έγραψε ο ιδρυτής του Facebook.

Σημειώνεται ότι ο Ζουκερμπεργκ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική μετά από την προ διετίας τοποθέτησή του σε τεχνολογικό φόρουμ, εκφράζοντας την άποψη πως τέτοιες αναρτήσεις (άρνησης του Ολοκαυτώματος) δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται, αφού δεν γίνονταν σκόπιμα ώστε να προάγουν τη βία.

"Στο κάτω κάτω, δεν θεωρώ πως η πλατφόρμα μας πρέπει να κατεβάσει (τέτοιες σελίδες), γιατί θεωρώ πως υπάρχουν πράγματα για τα οποία ο κόσμος κάνει λάθος" είχε πει ο Ζούκερμπεργκ σε συνέντευξή του.