Το διεθνές βραβείο «Global Energy Prize» απονεμήθηκε στον καθηγητή του ΕΜΠ, Ν. Χατζηαργυρίου

Το διεθνές βραβείο «Global Energy Prize» απονεμήθηκε στον καθηγητή του ΕΜΠ, Ν. Χατζηαργυρίου

Ο καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ είναι ο ένας από τους τρεις επιστήμονες στους οποίους απονέμεται φέτος το βραβείο «2020 Global Energy Prize».

Πρόκειται για ένα ρωσικό βραβείο που απονέμεται από το 2003 από τον οργανισμό Global Energy Association με υποστήριξη από τις μεγάλες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Gazprom, Surgutneftegaz και Rosseti FGC UES. Η βράβευση του Έλληνα ερευνητή, όπως ανακοινώθηκε, γίνεται σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στο πεδίο των Νέων Ενεργειακών Εφαρμογών και συγκεκριμένα στη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου με την υιοθέτηση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης.

O Nικόλαος Χατζηαργυρίου έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έχει συμμετάσχει και συντονίσει περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα.

Η ανακοίνωση της βράβευσης έγινε στη ρωσική πόλη Καλούγκα και η επιλογή των τριών βραβευθέντων έγινε μεταξύ 78 επιστημόνων από 20 χώρες. Από το 2003 συνολικά 42 ερευνητές από 15 χώρες έχουν τιμηθεί με το ενεργειακό βραβείο «Global Energy Prize», το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 39 εκατομμυρίων ρουβλιών, με στόχο την ανάπτυξη νέων πιο αποδοτικότερων ενεργειακών τεχνικών και φιλικότερων στο περιβάλλον.