Το Χονγκ Κονγκ απορρίπτει την κριτική της Βρετανίας

Το Χονγκ Κονγκ απορρίπτει την κριτική της Βρετανίας

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αντιτίθεται στην βρετανική έκθεση που ασκεί κριτική στην κίνηση του Πεκίνου να επιβάλει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο, λέγοντας πως η έκθεση είναι «ανακριβής και μεροληπτική».

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας και ακύρωση του καθεστώτος «μία χώρα, δύο συστήματα» με το οποίο κυβερνάται η πρώην βρετανική αποικία από τότε που πέρασε στην Κίνα, το 1997.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως  η όποια λύση στις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να προέλθει από την ίδια την πρώην αποικία παρά από το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είπε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στα «ανακριβή και μεροληπτικά σχόλια σχετικά με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας και τον υψηλός βαθμό αυτονομίας (του Χονγκ Κονγκ)».

Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και το Πεκίνο επιμένουν ότι η νομοθεσία επικεντρώνεται σε λίγα «ταραχοποιά στοιχεία» που απειλούν την εθνική ασφάλεια και δεν θα περιορίσει τις ελευθερίες ούτε θα ζημιώσει τους επενδυτές.

«Κάθε ισχυρισμός ότι ο νόμος θα υπονομεύσει τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ και το καθεστώς του “μία χώρα, δύο συστήματα”, δεν είναι παρά εικασίες που σπέρνουν ανησυχία και απλούστατα αναληθής», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.