Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Συμβούλιο της Επικρατείας

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σε λίγες ημέρες εκτιμάται ότι θα βγει η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία θα καθορίζει το ύψους του ποσού που θα δοθεί στους συνταξιούχους. Ερωτηματικό παραμένει αν η απόφαση θα ορίζει ποιοι δικαιώνονται μερικώς ή ολικώς κυρίως γι αυτούς που έχουν ήδη προσφύγει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» από την πλευρά των διαδίκων, ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η επιστροφή αναδρομικών για 11 μήνες, που αντιστοιχούν στο διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016. Τονίζουν δε, ότι ενδεχόμενη μη δικαίωση γι’ αυτή την περίοδο θα θεωρούνταν μάλλον ανατροπή.

Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ  είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, του οποίου η αγωγή επελέγη για τη διεξαγωγή της πιλοτικής δίκης, επισήμανε ότι η αγωνία στους δικαιούχους είναι αν τα έννομα αποτελέσματα της αναμενόμενης απόφασης θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους.

Ο κ. Αποστολίδης σημειώνει πως σύμφωνα με το θεσμικό – νομικό πλαίσιο των πολιτικών δικών, όταν η πιλοτική δίκη αφορά αποζημιωτικές αξιώσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τα νομικά αποτελέσματα εφαρμόζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή και δεν υπάρχουν ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων. Για να συμπληρώσει πως κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει τα νομικά αποτελέσματα να εκτείνονται σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές καθ’ υπέρβασιν του νομικού πλαισίου.