Τηλεργασία: Το πιο επιτυχημένο trade στις αγορές και η επόμενη μέρα

Τηλεργασία: Το πιο επιτυχημένο trade στις αγορές και η επόμενη μέρα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που πόνταραν στην τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι, το λεγόμενο «stay at home trade», πέτυχαν τριψήφιες αποδόσεις το 2020 και δεν το εγκαταλείπουν, παρά τις προσδοκίες οτι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα φέρουν το τέλος της πανδημίας COVID-19.

Οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές εταιρειών που καθιστούν δυνατή την τηλεργασία μπορεί να τους ανέδειξαν ως τους κορυφαίους της χρονιάς που φεύγει, ωστόσο οι νέες τάσεις που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία του κορονοϊού έχουν μέλλον.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετήθηκαν νωρίς σε μετοχές όπως της Zoom Video Communications, της Tesla και της εταιρείας τηλειατρικής Teladoc Health είδαν τις αποδόσεις τους να απογειώνονται φέτος καθώς σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας γύρισε online.

Tα 10 τοπ αμοιβαία κεφάλαια σε αποδόσεις το 2020 είχαν σημαντική υπεραπόδοση έναντι του δείκτη S&P 500 που σημείωσε άνοδο 14,8%, στοιχηματίζοντας στις εταιρείες αυτές.

H κατάταξη τους σύμφωνα με την Mornigstar:

Παρόλο που τα εμβόλια κατά του κορωνοιού μπορεί να ωθήσουν σε βραχυπρόθεσμη περιστροφή χαρτοφυλακίων στους κλάδους που χτύπησε ιδιαίτερα η πανδημία, όπως σε μετοχές των αερομεταφορών, τουρισμού, ενέργειας, οι διαχειριστές των αμοιβαίων αυτών εκτιμούν ότι το άνοιγμα της οικονομίας δεν πρόκειται να σταματήσει τις αναπόφευκτες κοσμικές τάσεις της τηλεργασίας, της τηλειατρικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για τον λόγ αυτό εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκια τους με μετοχές νέων εταιρειών που εισήχθησαν πρόσφατα, όπως της Door Dash, της Snowflake και της Airbnb που ήδη πετυχαίνουν δυνατές πωλήσεις και έσοδα σε αντίθεση με αυτές της εποχής του dot.com.

Η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ διαχειρίζεται κεφάλαια $21,3 τρισ, η μεγαλύτερη του κόσμου και ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα αμερικανικά νοικοκυριά αποταμιεύουν για τη μελλοντική συνταξιοδότηση τους.

Σύμφωνα με το Investment Company Institute, το 89% του ποσού που διαχειρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών που στοχεύουν σε καλύτερες αποδόσεις μακροχρόνια έναντι των συμβατικών τοποθετήσεων όπως οι έντοκες τραπεζικές καταθέσεις.

Το αμοιβαίο της Baillie Gifford που πέτυχε απόδοση 133,7% φέτος παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές της τηλειατρικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι νέες τοποθετήσεις στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνουν την εταιρεία Twilio, πλατφόρμα του cloud, η μετοχή της οποίας έχει εκτοξευθεί 271%, όπως και της ιντερνετικης ασφαλιστικής Lemonade που σημειώνει άνοδο 53% μετά τη δημόσια εγγραφή της τον περασμένο Ιούλιο.