Τηλεφώνημα Μισέλ σε Ερντογάν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα- Κύπρο, πρόταση για πολυμερή διάσκεψη

Τηλεφώνημα Μισέλ σε Ερντογάν: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα- Κύπρο, πρόταση για πολυμερή διάσκεψη

Την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης στην Αν.Μεσόγειο την οποία διακινεί εδώ και καιρό, μετέφερε ο Σ.Μισέλ στον Τ. Ερντογάν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου εξέφρασε την πλήρη αληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε στον τούρκο πρόεδρο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ κάλεσε την Τουρκία να διακόψει τις δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φέρεται να είπε ότι μόνο μέσω διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες και επανέλαβε την πρόταση που έχει διατυπώσει πολλές φορές τελευταίως για την ανάγκη μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Γάλλος ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Υπάρχουν πολλές επιλογές για κυρώσεις και ο Ερντογάν το γνωρίζει

«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί  σημειωτέον στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν μάλιστα κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα... μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι»,  επισήμανε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων»

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.