Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Τηλεφωνική επικοινωνία  έχει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εξηγεί στον Τούρκο Πρόεδρος ότι κατανοεί το πρόβλημα που δύναται να αντιμετωπίσει αλλα και να διευκρινίζει τις θέσεις τις ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με τη γείτονα χώρα είναι απαραίτητη καθώς το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι δύο χώρες από νέες προσφυγικές ροές είναι ορατό, με το πρόβλημα αυτό να είναι κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, η φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί προτεραιότητα με τη χώρα μας να συνεχίζει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα γίνει «αποθήκη» τονίζοντας παράλληλα ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ζήτημα θα έχει η Ευρώπη.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία ευθύνη να γίνει η αποθήκη της Ευρώπης για τους πρόσφυγες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους νέους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αλλά και από αλλού. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ήδη η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και να επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού, θέτοντας θέμα συντονισμού.

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ενόψει των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Η χώρα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι», διαμηνύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ στον Έβρο μεταβαίνουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για τη «θωράκιση» των συνόρων.