Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - ΥΠΕΞ Αιγύπτου για τη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - ΥΠΕΞ Αιγύπτου για τη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη. Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ