Τηλεφωνικές επαφές σε διεθνές επίπεδο για Αγία Σοφία - Συνομιλία με Βαρθολομαίο
Κυρ. Μητσοτάκη

Τηλεφωνικές επαφές σε διεθνές επίπεδο για Αγία Σοφία - Συνομιλία με Βαρθολομαίο

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Για τις επαφές αυτές θα υπάρχουν περαιτέρω ενημερώσεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  μάλιστα από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Στ. Πέτσας: Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος - Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας Πέτσας είχε επισημάνει στο ΣΚΑΙ ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν κυρώσεις που πονάνε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco»
τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση»  πρόσθεσε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιλογή που προσβάλει όλους

Απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός  άλλωστε χτες το βράδυ είχε αναφέρει:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».