Τηλεδιάσκεψη Ν. Δένδια με 14 ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ για  Β. Αφρική και Μ.Ανατολή

Τηλεδιάσκεψη Ν. Δένδια με 14 ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ για Β. Αφρική και Μ.Ανατολή

Τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συντονισμού με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, την καλύτερη δυνατή διαχείριση του μεταναστευτικού και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης 15 υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ισπανίδας ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονζάλες Λάγια.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ελλάδος, της Κροατίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας, συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τους εταίρους τους στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών «τόνισαν τη σημασία που έχει η συμβολή της ΕΕ προς τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, των συστημάτων υγείας και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε αυτές τις χώρες».

Περαιτέρω, όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκαν στην ανάγκη μίας συνολικής, αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΕ, εν μέσω της πανδημίας, στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που προέρχεται από τρίτες χώρες, η οποία αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ακόμα, πως κατά την τηλεδιάσκεψη συζήτησαν, επίσης, τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συντονισμού με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεταναστευτικών οδών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο συνολικά, καθώς και το σημαντικό ζήτημα των επιστροφών. Πάντοτε με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, αναφέρει πως αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας της ΕΕ, της εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών οδών, συμπεριλαμβανομένων των συναφών δυνατοτήτων που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σημασία και τις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την προστασία της Μεσογείου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας ανέδειξε τη θετική προοπτική που προσφέρουν οι πραγματοποιούμενες ανταλλαγές εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών πάνω στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας που Ελλάδα και Κύπρος διατηρούμε με εταίρους μας στην περιοχή.

Τέλος, όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν με την πρόταση της Ισπανίδας ομολόγου τους, να προγραμματισθεί, μόλις οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό, μια σύνοδος ΕΕ-κρατών νοτίου γειτονίας.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.