Τι θα γίνει όταν το «πράσινο μάτι» της Goldman Sachs, πέσει πάνω σε ΔΕΗ,  Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή;

Τι θα γίνει όταν το «πράσινο μάτι» της Goldman Sachs, πέσει πάνω σε ΔΕΗ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή;

Το ποσά που προβλέπεται να διοχετευθούν από το Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης και το Πακέτο για την Πράσινη ενέργεια αγγίζει το ύψος των €7 τρισεκατομμυρίων. Τα ποσά αυτά θα στηρίξουν την μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα περιβάλλον απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. 

Οι πρώτοι στόχοι που έχουν τεθεί, είναι ότι μέχρι το 2030 το 45% της ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 75% αν συνυπολογιστούν και άλλες πηγές όπως είναι η πυρηνική ενέργεια και η ενέργεια από υδρογόνο. Για να καταλήξουμε στο 2050, με το μείγμα της παραγόμενης ενέργειας να βασίζεται κατά 90% σε ΑΠΕ και το υπόλοιπο 10% από μπαταρίες, υδρογόνο και CCS, όπου CCS είναι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Η Goldman Sachs, βασιζόμενη σε αυτά τα δεδομένα αλλά και στην γενικότερη στρατηγική απόφαση της να στρέψει σημαντικά κεφάλαια στις Ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, έχει καταλήξει σε μια αρχική ομάδα ευρωπαϊκών ενεργειακών μετοχών τις οποίες όχι μόνο παρακολουθεί, αλλά συστήνει για αγορά. 

Μετοχές εταιρειών για τις οποίες αναμένει αύξηση των EPS (Earnings per Share) δηλαδή των κερδών ανά μετοχή, κατά 9%. Ένα ποσοστό το οποίο θα μπορούσε τελικά να προσεγγίσει και το 20%, αν ενισχυθούν κεφαλαιακά οι εταιρείες ή αν προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή και εξαγορές.

Την ομάδα των μετοχών συνθέτουν η ιταλική Enel, η γερμανική RWE, η ισπανική  Iberdrola, η πορτογαλική EDP Renovaveis, η δανέζικη Ørsted A/S, η βρετανική SSE και η ισπανική  Solaria Energía y Medio Ambiente. Τις 6 πρώτες μετοχές, η Goldman Sachs τις κάλυπτε με αναλύσεις και τιμές στόχους από την αρχή του 2020, ενώ την μετοχή της Solaria Energía y Medio Ambiente, την συνέστησε πρόσφατα με τιμή στόχο τα 24€.

Οι συγκεκριμένες μετοχές διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια με πολλαπλασιαστές κερδών, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας P/E, που κυμαίνονται από 15 μέχρι και 47.

Πιο ελκυστικές οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες

Αναπόφευκτα θα κάνουμε μια σύγκριση με τις μετοχές των εγχώριων ενεργειακών εταιρειών ΔΕΗ, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  

Τα Ρ/Ε των εταιρειών αυτών για το 2021 και 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν δημοσιευτεί, βρίσκονται για τη ΔΕΗ στα επίπεδα του 6x και του 5x, για την Mytilineos στα  8x και στο 7x και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 13x και στο 10x. 

Οι αριθμοδείκτες αυτοί, μαζί με άλλους που αφορούν τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών, είναι αισθητά χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους της ομάδας των πράσινων εταιρειών που ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Goldman Sachs.

Επομένως, είναι θέμα χρόνου, να πέσει το «πράσινο» μάτι της Goldman Sachs στις μετοχές της ΔΕΗ, του ΜΥΤΙΛ και της ΤΕΝΕΡΓΑ. Οι αναβαθμίσεις της εγχώριας οικονομίας, το ελληνικό turnaround story, οι αποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη μαζί με τις προοπτικές από τα ευρωπαϊκά πακέτα, θα εντάξουν αργά ή γρήγορα τις κορυφαίες ενεργειακές μετοχές της χώρας στο χαρτοφυλάκιο της πράσινης ανάπτυξης, αυτού του παγκόσμιου χρηματιστηριακού παίκτη, αλλά και άλλων μεγάλων παικτών.

Ήδη στα μετοχολόγια της ΔΕΗ, του ΜΥΤΙΛ και της ΤΕΝΕΡΓΑ, φιγουράρουν δεκάδες θεσμικοί επενδυτές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το growth story υπάρχει. To success story υπάρχει. Όλα τα άλλα, είναι θέμα χρόνου και μόνο. Οι υπομονετικοί θα αποζημιωθούν.

ΔΕΗ

MYTILINEOS 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.