Τι συμβαίνει με την Intralot;

Τι συμβαίνει με την Intralot;

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα ιστορικά χαμηλά χθες για τη μετοχή με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 55 εκατ. ευρώ, ηχηρή υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις, απώλεια καλών συμβολαίων διεθνώς, εξαιρετικά μεγάλος δανεισμός, αλλά και διεθνή εξάπλωση που δυσχεραίνει την προσπάθεια συμμαζέματος.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Intralot βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, τέτοια που ουδέποτε ήταν στα 27 χρόνια της έως τώρα ιστορίας της. Εύλογος ο προβληματισμός για τον όμιλο που βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί στην αγορά προσπάθησαν να καλλιεργήσουν προσδοκίες ότι η εταιρεία θα εξέλθει ευνοημένη από τις καλές σχέσεις του ομίλου Κόκκαλη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρουμε αν το ταμπλό λέει ψέματα ή αλήθεια. Αλλά αυτό που εκπέμπει είναι ηχηρό σήμα κινδύνου για μια από τις πλέον διεθνοποιημένες εταιρείες της χώρας.

Η μετοχή της Intralot που κάποτε δέσποζε στην... ελίτ του FTSE 25 και στον Large Cap, το 2018 απώλεσε το 61,6% της αξίας της, ενώ το 2019 καταγράφει πτώση κοντά στο 30% ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 που είχε καταγράψει υψηλά στα 1,5120 ευρώ σημειώνει πτώση 77%!  H αδυναμία της εταιρείας να ανακάμψει χρηματιστηριακά και αντ αυτού να υποχωρεί σε διαρκή ιστορικά ελάχιστα, είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Χθες συμπλήρωσε (νέο) 3ήμερο πτωτικό σερί, καθώς μετά το -6,54% της Δευτέρας και το -3,75% της Τρίτης, υποχώρησε κατά 8,18%, κλείνοντας στα 0,3535 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή! Και όλα αυτά, με ισχυρούς όγκους, ενώ η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 55,5 εκατ. ευρώ.

Οι υποβαθμίσεις από Moody''s και Fitch

Ρόλο φυσικά στη χθεσινή πτώση έπαιξε η υποβάθμιση της εταιρείας από τον αμερικανικό οίκο Fitch, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσχέρειες στη ρευστότητα, την αναχρηματοδότηση, το δανεισμό και τις άλλες εξελίξεις.

Ο οίκος υποβάθμισε την ελληνική εταιρεία σε CCC+ από B- επισημαίνοντας την αρνητική πορεία των ταμειακών διαθεσίμων που σε κάποιο βαθμό οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για νέες συμβάσεις.

Μάλιστα, η Fitch σημειώνει πως μετά την αθέτηση των βασικών όρων δανεισμού, η Ιntralοt δεν έχει πλέον πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης, ενώ υπογραμμίζει πως πρέπει να καταβάλει 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την πληρωμή τόκων, ποσό που είναι υψηλό για το σημερινό επίπεδο EBITDA.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η σταδιακή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Ιntralοt στις ΗΠΑ δεν αρκεί για να καλύψει την πρόσφατη απώλεια του ποδοσφαιρικού στοιχήματος στην Τουρκία και τη διάλυση της συνεργασίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως, η Fitch κρίνει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο συμβολαίων της εταιρείας ως ικανοποιητικό, σημειώνοντας πως η Ιntralοt αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος πάροχος λογισμικού και εξοπλισμού, γεγονός που έχει δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να κερδίσει σημαντικές συμβάσεις σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Γερμανία. Όμως, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει με μεγαλύτερους ανταγωνιστές όπως η IGT και η Scientific Games.

Θυμίζουμε πως τον (όχι μακρινό) Σεπτέμβριο του 2018 σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας σε «Β2» είχε προχωρήσει και ο οίκος Moody''s. Τότε, με ανακοίνωσή της η Intralot είχε υποβαθμίσει την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας πως «δεν αντανακλά ποιοτικές αλλαγές ή αποκλίσεις από το επιχειρηματικό μας σχέδιο».

Η δύσκολη μετά ΟΠΑΠ εποχή

Την τελευταία τριετία η Intralot βρίσκεται σε φάση ολικού μετασχηματισμού, τόσο σε ότι αφορά το οργανόγραμμα λειτουργίας της όσο και τη στρατηγική της διάρθρωση. Η εταιρεία από αρχικά «στεγνή» και αμιγώς τεχνοκρατική υποστήριξη τυχερών παιχνιδιών, με εστίαση κυρίως στην Πληροφορική, προσπάθησε να στοχεύσει και να μετεξελιχθεί σ'' έναν καθετοποιημένο διαχειριστή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Από τότε που ο ΟΠΑΠ διέκοψε τη συνεργασία με την Intralot τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ο Σωκράτης Κόκκαλης απείλησε ότι ενδέχεται ο όμιλος Intracom να αλλάξει έδρα.

Η ουσία είναι ότι κέρδη από το εξωτερικό δεν φέρνει, παρά το μεγάλο άπλωμα. Η πορεία των βασικών μεγεθών της εταιρείας είναι σταθερά πτωτική τα τελευταία χρόνια, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των δανειακών της υποχρεώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα της Intralot έχουν μειωθεί περίπου κατά 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2015, χρήση στην οποία είχε τζίρο περί τα 1,85 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη και ο βαρύς δανεισμός

Με την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ την τελευταία πενταετία έχει δημιουργήσει έσοδα από τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες, που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ, εν τούτοις μόνο οι μέτοχοι μειοψηφίας -δηλαδή οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται στο εξωτερικό- έχουν βγει ωφελημένοι, καθώς μοιράστηκαν καθαρά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι μέτοχοι της μητρικής βλέπουν κάθε χρόνο μόνο ζημιές από την Intralot, η οποία δεν είναι σε θέση να δώσει μέρισμα, λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Τα δε ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής έχουν ροκανιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα δεν ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν ενίσχυση. 

Η πορεία των βασικών μεγεθών της εταιρείας είναι σταθερά πτωτική τα τελευταία χρόνια, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των δανειακών της υποχρεώσεων. Τα έσοδα της Intralot έχουν μειωθεί πάνω από 40% μετά το 2015 και από τα 1,85 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν κοντά στα 1,065 δισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από τη Βουλγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. 

Το ενεργητικό, δηλαδή η αξία των περιουσιακών της στοιχείων, έχει μειωθεί το ίδιο διάστημα στο μισό. Από τα 1,9 δισ. ευρώ το 2015, κοντά στα 930 εκατ. ευρώ φέτος. Ο δανεισμός της, όμως, έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (745 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, με απλά λόγια, ενώ η εταιρεία συρρικνώθηκε, τα δανειακά βάρη έμειναν και σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα. Οι δε επαναλαμβανόμενες ζημιογόνες χρήσεις της μητρικής έχουν ροκανίσει τα κεφάλαια, τα οποία έχουν μειωθεί από τα 207 εκατ. ευρώ το 2015, σε μόλις 40,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, περιλαμβανομένων και των μη ελεγχουσών συμμετοχών. 

Η επιλογή των μετόχων για μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ακόμη και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά η πάλαι ποτέ κραταιά πολυεθνική, ίσως να μην είναι πολύ μακριά όπως σημειώνουν αναλυτές.

Τα έσοδα του ομίλου το 2018 υποχώρησαν στα 870,8 εκατ. ευρώ έναντι 930,6 εκατ. ευρώ το 2017, μια μείωση 6,4%. Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 58,5 εκατ. ευρώ με μείωση EBITDA και ταμειακών διαθεσίμων, με την καθαρή θέση πλέον μόλις στα 6,3 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά βαρύς είναι ο καθαρός δανεισμός που στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε στα 615,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 104,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2017. Η επένδυση στις ΗΠΑ, η πληρωμή της τελευταίας δόσης για την επένδυση σε λογισμικό της AMELCO, η αποπληρωμή μακροχρόνιας έντοκης υποχρέωσης και κάποια άλλα έξοδα, εκτόξευσαν εκ νέου το δανεισμό.

Δύσκολες αποφάσεις – μεγάλες οργανωτικές αλλαγές

Η Intralot έχει πολλά και σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει και είναι πρόσωπο με πρόσωπο με πολύ κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα υπήρξαν σημαντικές διοικητικές αλλαγές – μετά την απώλεια του στοιχήματος στην Τουρκία – με την «καθαίρεση» Κεραστάρη, ενώ βγήκε μπροστά ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης.

Πρόσφατα, στις 3 Μαΐου η εταιρεία ανακοινώθηκαν γενικευμένες διοικητικές και επιχειρησιακές αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης λειτουργίας. Πολλά στελέχη της εταιρείας μετακινήθηκαν σε διαφορετικές θέσεις, υπήρξε νέο οργανόγραμμα με νέες διευθύνσεις και καινούριο σχεδιασμό λειτουργίας σε Ελλάδα και διεθνώς.

Άλλαξαν τα στελέχη σε τμήματα όπως ανάπτυξη νέων αγορών, διαγωνισμοί και πωλήσεις, στην υποστήριξη τεχνικών λύσεων και πληροφορικής, στην προϊοντική και τεχνική ανάπτυξη και εξέλιξη της πλατφόρμας LOTOS και των τερματικών του λοταριακού οικοσυστήματος, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες digital και στις νέες τεχνολογίες καινοτομίας.

Η ίδρυση, η εισαγωγή στο Χ.Α. και η πορεία εντεύθεν

Η Intralot ιδρύθηκε το 1992 και σταδιακά αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών σε δεκάδες χώρες.

Μέσω διαρκών εξαγορών, επεκτάσεων και στόχευσης συμβολαίων στις απανταχού αγορές που άνοιγαν σταδιακά ανά τον κόσμο, η Intralot έφτασε να έχει ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση και να θεωρείται από τις μεγάλες εταιρείες στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών.

Έφτασε να έχει παρουσία σε 32 χώρες, διαθέτοντας 76 συμβόλαια και απασχολώντας 5.200 εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα σε θυγατρικές και συνεργαζόμενες), ενώ έχει θέσει περίπου 300.000 τερματικά σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήχθη στις 3 Νοεμβρίου του 1999 και για κάποια χρόνια αποτέλεσε μέλος της Large Cap και του FTSE 25, όμως την τελευταία 4ετία βρίσκεται στον Mid Cap.