Τι προειδοποιεί το fund που κερδίζει 4.000% μέσα στο 2020

Τι προειδοποιεί το fund που κερδίζει 4.000% μέσα στο 2020

Πριν από λίγες ημέρες έγινε viral η περίπτωση του hedge fund Universa Investments που εμφάνισε κέρδη άνω του 3.600% στον χειρότερο Μάρτιο όλων των εποχών για τις αγορές. Το fund του Μαρκ Σπιτζνάγκελ το οποίο συμβουλεύει ο μεγάλος αιρετικός και εμπνευστής της θεωρίας των «μαύρων κύκνων», Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, προειδοποιεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν τελειώσει καθώς οι αγορές ακόμη και μετά την άνευ προηγουμένου παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών παραμένουν «ακριβές».

Ο Σπιτζνάγκελ κάνει λόγο για τη «μητέρα όλων των κρίσεων» αφού πόνταρε στην ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση των αγορών και είδε τις τοποθετήσεις του να αποφέρουν κέρδη 3.612% μόνο τον Μάρτιο και άνω του 4.000% μέσα στο 2020.

Οι επενδύσεις της Universa Investments απέδωσαν τα μέγιστα κατά τη διάρκεια ενός από τους χειρότερους μήνες όλων των εποχών για τις αγορές και παρά την προειδοποίηση του ίδιου του fund ότι η αγορά παραμένει υπερ-διογκωμένη. Η Universa ακολούθησε μία στρατηγική βασισμένη στη θεωρία των «μαύρων κύκνων» η οποία προστατεύει τους επενδυτές από ακραία εξωγενή γεγονότα, γνωστή ως «tail-risk hedging». Όταν οι αγορές καταρρέουν, η στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνων λειτουργεί ως ασφάλεια του χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα να έχει αποδώσει 4.144% από την αρχή του έτους.

Ο ιδρυτής του fund, Μαρκ Σπιτζνάγκελ υποστηρίζει ότι οι αγορές σήμερα είναι «εγκλωβισμένες στη μητέρα όλων των παγκόσμιων οικονομικών φουσκών» και επισημαίνει τόσο τις υψηλές αποτιμήσεις όσο και τις έκτακτες κινήσεις της Fed για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Μπορεί ο Σπιτζνάγκελ να έχει… συμφέρον να συντηρείται η τρέχουσα κατάσταση ωστόσο έχει σημασία ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα κυρίως γιατί στέκεται στις αδυναμίες του συστήματος και στην ανεύθυνη και υπερβολική ανάληψη κινδύνων την τελευταία δεκαετία που λόγω της άπλετης ρευστότητας που διοχέτευαν οι κεντρικές τράπεζες περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Οι αρχές ξεμένουν από διαθέσιμες λύσεις για να κρατήσουν τη φούσκα ανέπαφη, σημειώνει ο ίδιος. 

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύει ότι η πανδημία είναι τόσο καταστροφική για τις αγορές και όχι μόνο λόγω των δεδομένων προβλημάτων που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία, καθώς επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες «θωρακίσεις». 

Ζούμε, λοιπόν, στην εποχή που θα σκάσει η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία ή απλώς ένας κερδοσκόπος βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά που τον βολεύει;

Πάντως, ο ίδιος ο Σπιτζνάγκελ τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αύριο αφού δεν υπάρχει όπως χαρακτηριστικά λέει κάποια «γυάλινη σφαίρα», πόσω μάλλον σε περιόδους τόσο αυξημένης αβεβαιότητας όσο αυτή που διανύουμε και προειδοποιεί ότι και το δικό του fund είναι εκτεθειμένο στους ίδιους κινδύνους. «Η στρατηγική περιορισμού των κινδύνων πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα», σημειώνει.

Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει την τελευταία δεκαετία στις αγορές ρευστότητα πρωτοφανούς έκτασης. Η αμερικανική Fed, για παράδειγμα, διόγκωσε τον ισολογισμό της από τα 870 δισ. δολάρια που ήταν τον Αύγουστο του 2007 στα 4,5 τρισ. δολάρια το 2015, πριν… πατήσει φρένο έως τον Αύγουστο του 2019, με τον ισολογισμό της να υποχωρεί στα 3,8 τρισ. δολάρια. Μετά τη νέα παρέμβαση που ανακοίνωσε ο Τζερόμ Πάουελ, η Fed θα τυπώσει περίπου 2,3 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το επίπεδο των 6 τρισ. δολαρίων.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, έχει ήδη διογκώσει τον δικό της ισολογισμό στα 5 τρισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί να διοχετεύσει έκτακτη ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ ως απάντηση στην κρίση του κορονοϊού, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Bank of Japan. Την περασμένη Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε ότι το διεθνές εμπόδιο θα βυθιστεί με πτώση έως και 32% και προειδοποίησε για μία δεκαετία που θα θυμίζει τον προστατευτισμό του 1930.

Σε κάθε περίπτωση, το αν υπάρχει και αν θα σκάσει η «φούσκα» θα φανεί μετά το τέλος της πανδημίας όταν οι αγορές θα κληθούν να αξιολογήσουν το κατά πόσο υπάρχει μία νέα, παγκόσμια αυτή τη φορά, κρίση δημόσιο αλλά και ιδιωτικού χρέους...