Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας - Τι μένει ανοιχτό, τι κλείνει

Τι αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας - Τι μένει ανοιχτό, τι κλείνει

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις επανέρχεται για τις μετακινήσεις, ενώ απαγορεύονται μεταξύ νομών. Οι επιχειρήσεις κλείνουν και θα επιτρέπεται μόνο delivery και take away και ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τα pet shops και τα Περίπτερα (24ώρο). Υποχρεωτική και καθολική καθίσταται η χρήση μάσκας. Το 50% των εργαζομένων σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς τη χρήση της, ενώ το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων ή ψευδή δήλωση SMS ή βεβαίωσης, διπλασιάζεται στα 300 ευρώ από 150 ευρώ που ήταν μέχρι χθες. Ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.

Μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο. 

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6. Ο κωδικός αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

- SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

- SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους:

- SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.

- SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα:

- SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

- SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους, οι οποίες εκδίδονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους, μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Με τις βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εξάγονται από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.

Εξαιρέσεις: Από τα εν λόγω μέτρα εξαιρούνται η Σάμο στην οποία δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στο εν λόγω νησί και στην Καρδίτσα, που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που αφορούν επισκευές κτιρίων, πρωτογενή τομέα.  Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520. 

Επίσης, για αυτό και μόνο το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας: Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας, εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00-05:00

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για: Εργασία (έντυπο Α), Λόγους υγείας (SMS κωδικός 1) και Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο (SMS κωδικός 6).

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις μετακινήσεων που οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα, καθώς αυτές δεν καλύπτονται από τα SMS. Συγκεκριμένα, για τη μετακίνησή τους από το σπίτι στον χώρο εργασίας τους οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου, την οποία θα τους δώσουν οι εργοδότες.

Παράλληλα, για τη συγκομιδή της ελιάς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα. Αυτά είναι:

- Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους.

- Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9. 

- Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις. 

Διευκρινίζεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Και SMS και βεβαίωση για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο

Στην περίπτωση της μετακίνησης για τη μεταφορά μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και στη συνέχεια για την επιστροφή τους, είναι απαραίτητο οι γονείς/κηδεμόνες/συνοδοί να στέλνουν SMS στο 13033 για την κατηγορία 4 ή να έχουν συμπληρώσει τη βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, αλλά και τη βεβαίωση από το σχολείο με το ονοματεπώνυμο του μαθητή/τριας, το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/της και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις σε διάφορες περιπτώσεις -όπως σε σχέση με τη συγκομιδή της ελιάς όπου πρέπει να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών ή τη μετάβαση σε καταστήματα που παρατείνεται η λειτουργία τους για λίγες μέρες- έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, απευθύνοντας έκκληση να μη γίνει κατάχρηση της διευκόλυνσης για μετακινήσεις που παρέχεται.

Όπως είπε, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, ενώ για το τι καθορίζει τις όποιες αποφάσεις είπε πως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται. Διευκρίνισε επίσης ότι το κυνήγι απαγορεύεται, όπως και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, το οποίο επιτρέπεται μόνο για τους επαγγελματίες. Αντίθετα, το κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα επιτρέπεται ως άθληση.

Για τους διαζευγμένους γονείς που διαμένουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, είπε πως δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση μεταξύ νομών.

Τι προβλέπεται για ωράριο λειτουργίας  σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων παραμένει ως έχει, ενώ την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει υποχρεωτική λειτουργία σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων. Σημειώνεται ότι για να πάει κάποιος σε κατάστημα που αναστέλλεται η λειτουργία του -άλλα παραμένει ανοιχτό για τις λίγες επόμενες μέρες- πρέπει να επιλέξει κωδικό μετάβασης για κατάστημα τροφίμων.

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Εντός των καταστημάτων τροφίμων επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), ενώ προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Υπενθύμισε ότι οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες επιτρέπονται με παράδοση κατ' οίκον είτε είναι σε αναστολή η επιχείρηση είτε όχι.

Για το θέμα των λαϊκών αγορών είπε πως λειτουργούν με τους υφιστάμενους περιορισμούς και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει διαταραχή της αγοράς. Δηλαδή θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

Τι προβλέπεται για τις μεταφορές με ΜΜΜ και ταξί

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Τι θα ισχύει για εκκλησίες, καταστήματα οπτικών και ΚΤΕΟ 

Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Ακόμα, αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Πώς θα λειτουργούν οι διάφορες βαθμίδες στην Εκπαίδευση

Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια κλείνουν και θα εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Και στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει για τα ΙΕΚ.

Όσοι μαθητές δεν θα συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση θα παίρνουν απουσία καθώς η συμμετοχή τους είναι υποχρεωτική. Η χρέωση δεδομένων θα είναι μηδενική για όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο. Βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης ειδικής αγωγής καθώς και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, συνεχίζουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτςη Σταμπουλίδης, διευκρίνισε ότι τα κυλικεία των δημοτικών σχολείων θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς τα μαθήματα θα συνεχίζονται κανονικά.

Πως θα λειτουργούν τα φροντιστήρια

Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης, όπως και τα ΙΕΚ. Το ίδιο ισχύει για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Τι ισχύει για τις δομές ηλικιωμένων

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όπως και την άνοιξη όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή.

Πώς θα εφαρμοστεί η τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού

Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο Δημόσιο,  κάθε υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργο του. Για τη φυσική παρουσία το ποσοστό εξαρτάται από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. Θα ισχύσουν τρία ωράρια εργασίας, με στόχο την αποφόρτιση και των συγκοινωνιών. Για τους εργαζόμενους γονείς θα ισχύσει μειωμένο ωράριο και άδεια ειδικού σκοπού, γενικά θα ισχύσουν τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί και το Μάρτιο.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπου υπάρχει η δυνατότητα ειδικής άδειας απουσίας. Επίσης θα δοθούν διευκολύνσεις σε εργαζόμενους στο Δημόσιο που είναι γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται ότι για τη λειτουργία προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα, ενώ όπου είναι δυνατόν θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις.

Τι γίνεται με τα σύνορα και τις αεροπορικές μετακινήσεις

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Για επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού αλλά και για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR. Παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης της ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Τι προβλέπεται για τον Αθλητισμό

Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α? Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, Europa League, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Επιτρέπεται επίσης η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.