Θρίλερ στο Eurogroup - Διακοπή και υψηλοί τόνοι από την Ιταλία

Θρίλερ στο Eurogroup - Διακοπή και υψηλοί τόνοι από την Ιταλία

Διακοπή μίας ώρας της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του οργάνου Μάριο Σεντένο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μαραθώνια συνεδρίαση που μπορεί να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί. Αναφορές σε ένταση και οργισμένη αντίδραση της Ιταλίας για το θέμα του «οδικού χάρτη» της Κομισιόν, δηλαδή της πορείας της άρσης των περιοριστικών μέτρων, με τη Ρώμη να θέτει ζήτημα «σεβασμού».

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, ενημέρωσε αρχικά ότι «ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Αναμένονται περισσότερο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 9 ώρα Βελγίου (10 η ώρας Ελλάδας)».

Σε νεότερη ανάρτησή του, ωστόσο, αναφέρει ότι συνεχίζονται σκληρά οι εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας και ο στόχος είναι πλέον η τηλεδιάσκεψη να συνεχιστεί στις 11 η ώρα Βελγίου (12 τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, ανέφερε σε δική του ανάρτηση «Μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι αύριο το πρωί για να συμφωνηθεί ένα ευρύτατο πανευρωπαϊκό ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα υποστηρίξει τους ευρωπαίους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις κατά την κρίση του κορονοϊού (# COVID19) και ακόμα σημαντικότερα θα ανοίξει το δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο των Financial Times, Μερί Καν, ωστόσο, πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο «οδικός χάρτης» της στρατηγικής εξόδου από την κρίση που επρόκειτο να παρουσιάσουν αύριο η Κομισιόν και η επικεφαλής της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλαδή ουσιαστικά τα βήματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο «οδικός χάρτης» βρήκε την έντονη αντίδραση των Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, που υποστήριξαν ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν είχαν διαβουλευτεί μαζί τους.

Η Κάν κάνει λόγο για συνεδρίαση εντάσεων και προσθέτει για το ζήτημα του «οδικού χάρτη» πως η Ιταλία χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται στρατηγική εξόδου χωρίς να ζητήσουν επίσημα τη γνώμη των κυβερνήσεων, θέτοντας μάλιστα ζήτημα «σεβασμού».