8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Τhree Arrows Fund: Μια ακόμα φούσκα στα κρυπτονομίσματα

Τhree Arrows Fund: Μια ακόμα φούσκα στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock

Η συμβουλευτική εταιρεία Teneo διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής για να χειριστεί την εκκαθάριση της Three Arrows Capital, του μεγαλύτερου hedge fund κρυπτονομισμάτων. Το δικαστήριο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (BVI) όρισε την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo να διαχειριστεί τη ρευστοποίηση του προβληματικού κεφαλαίου αντιστάθμισης. Ως διαχειριστής εκκαθάρισης, η κύρια δουλειά της Teneo είναι να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της 3AC και τους πιστωτές της, τους οποίους και εκπροσωπεί.

Η τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η FS Insight Research, κατηγορεί ευθέως το Three Arrows Capital πως λειτουργούσε μια πυραμίδα, ένα σχήμα ενός Ponzi με ανάλογη δράση με αυτή του Madoff. Η 3AC είχε αλόγιστα χρέη σε σχεδόν κάθε θεσμικό δανειστή κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ερευνητική εταιρεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάρρευση του 3AC ήταν αυτή που «γονάτισε» τις τελευταίες εβδομάδες τις αγορές κρυπτονομισμάτων και με τα δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια θεωρούν τη δράση του κεφαλαίου της Σιγκαπούρης και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ως ένα «παλιομοδίτικο σχέδιο Ponzi τύπου Madoff» με παρόμοιες επενδυτικές επιλογές που βύθισαν την Long Term Capital Management (LTCM)».

Οι ιδρυτές της 3AC, οι Su Zhu και Kyle Davies, οι οποίοι ήταν από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στις αγορές κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποίησαν τη φήμη τους για να «δανείζονται απερίσκεπτα από σχεδόν κάθε θεσμικό δανειστή κρυπτονομισμάτων», με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία πολλών όπως το Celsius, το Voyager Digital, το Babel Finance και το BlockFi, ενώ καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια και άλλα δεδομένα με εταιρείες και επενδυτές που έχουν επηρεαστεί.

Ο Bernie Madoff ήταν Αμερικανός χρηματιστής που διηύθυνε το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία των ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμά της, η 3AC είχε περιουσιακά κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, δεδομένου ότι το ποσό του χρέους που είναι πλέον γνωστό ότι έχει δανειστεί το hedge fund, δεν είναι σαφές ποια ήταν τα ίδια κεφάλαια.

Είναι πιθανό ότι ο Zhu και ο Davies απλώς «χρησιμοποιούσαν δανεικά κεφάλαια για να αποπληρώσουν τόκους δανείων που εκδόθηκαν από δανειστές, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι «μαγείρευαν τα βιβλία τους» για να εμφανίσουν τεράστιες αποδόσεις κεφαλαίων» αναφέρει η έκθεση. Δεδομένου του μεγέθους της έκθεσης, που έχουν εταιρείες όπως η Voyager Digital και το BlockFi στο hedge fund, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της 3AC αγοράστηκε με δανεικά, ενώ ο δείκτης εξασφάλισης ήταν αρκετά μικρός.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες μείωσαν σημαντικά την αξία εξασφαλίσεων σχεδόν του συνόλου κρυπτονομισμάτων και σε συνδυασμό με την τεράστια έκθεση του 3AC στο LUNA/UST. Ωστόσο, η πορεία αυτή ξεκίνησε με την υπερμόχλευση της 3AC στο Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Η θέση που είχε το hedge fund στο $GBTC είχε μεγάλη μόχλευση, οπότε όταν οδηγήθηκε σε discount το premium-arb trade, το 3AC βρέθηκε «κλειδωμένο» στο GBTC.

Αντί να κλείσει τη θέση με απώλεια, ωστόσο, το 3AC πιθανότατα διπλασίασε τη θέση στη συναλλαγή, αναμένοντας ότι η έκπτωση θα συγκλίνει στην καθαρή αξία ενεργητικού μόλις εγκριθεί το αμοιβαίο κεφάλαιο. Η Grayscale έχει υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για έγκριση για τη μετατροπή του καταπιστεύματος σε ETF, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό. Η τιμή της μετοχής του GBTC σήμερα διαπραγματεύεται με τεράστια έκπτωση συγκριτικά καθαρή αξία ενεργητικού της.

Η FSInsight πιστεύει ότι η επένδυση στο GBTC θα αποδώσει τελικά για τους υπομονετικούς επενδυτές, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές, καθώς το spot ETF μπορεί να εγκριθεί σε εβδομάδες, αλλά θα μπορούσε επίσης να πάρει χρόνια.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με έκπτωση 29.71% επί του ενεργητικού κεφαλαίου… Καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κατέρρεαν και ενεργοποιήθηκαν συμπληρωματικές καλύψεις περιθωρίου, το 3AC δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει την «αλυσίδα μόχλευσης», γεγονός που προκάλεσε προβλήματα έλλειψης ρευστότητας σε ολόκληρη την αγορά δανεισμού κρυπτονομισμάτων.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο είναι απλώς το αποτέλεσμα της απληστίας των επενδυτών να χρησιμοποιήσουν και να καταχραστούν τη μόχλευση.

Η έκθεση καταλήγει πως ακριβώς όπως οι παραδοσιακές αγορές βίωσαν τη δική τους πιστωτική κρίση, με το σκάνδαλο Madoff και την κατάρρευση του LTCM, η αγορά κρυπτονομισμάτων έπρεπε να βιώσει το ίδιο, με τη διαφορά πως εδώ δεν υπάρχουν κρατικά προγράμματα διάσωσης να σώσουν τους εμπλεκόμενους.