Θοδωρής Πελαγίδης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία

Θοδωρής Πελαγίδης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία

Οι συζητήσεις μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν πάντα συναρπαστικές, σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θοδωρής Πελαγίδης, συγγραφέας του βιβλίου “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία”. Και συνεχίζει : “Τα θέματα περιστρέφονταν συνήθως γύρω από την πολιτική και την οικονομία. Μέσα στη θύελλα της οικονομικής κρίσης, το 2012, ένα πρωί ανηφόρισα προς το φιλόξενο σπίτι για ένα καφέ και μια συνέντευξη που θα αφορούσε την οικονομία, στο πλαίσιο ενός βιβλίου για την ελληνική οικονομία που ετοίμαζα για το Brookings Institution. Η εντολή που είχα τότε ήταν, μεταξύ των άλλων, να προσπαθήσω να ρίξω φως στα αίτια της πολύ δυσάρεστης οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί η Ελλάς, αίτια που έπρεπε οπωσδήποτε να αναζητηθούν στο παρελθόν. Ιδίως από τη στιγμή της απόφασης που είχε ληφθεί να βαδίσει η χώρα προς την κατεύθυνση του ευρώ, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990-1993”.

Δείγματα γραφής του συγγραφέα τα παρακάτω : 

ΚΜ: Κοίταξε, θα σου έλεγα το εξής. Σήμερα (2012), μια σοβαρή κυβέρνηση θα κοιτάξει τι μπορεί να κάνει που να έχει άμεση απόδοση. Τι μπορεί να κάνει που να έχει άμεση απόδοση.

ΘΠ: Όπως ;

ΚΜ:  Αυτά που σου έλεγα. Αρκετά πράγματα. Για τον τουρισμό πολλά πράγματα, όπως οι κρουαζιέρες. Αλλά να γίνουν πλήρεις λύσεις. Αυτό που σκότωσε την Ελλάδα είναι ότι και όταν τελικά γινότανε κάτι το παζάρευαν. Στην εργατική πολιτική, να ξέρεις, στο υπουργείο Εργασίας είναι εγκληματίες. Διότι τους τυλίγανε, και την τρόικα ακόμη τυλίγανε, σε μια κόλα χαρτί και περνάνε μέτρα που στην ουσία δεν απελευθερώνανε την αγορά εργασίας. Η αγορά εργασίας σήμερα στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη.

———————————

ΚΜ: Να σπάσουν, να σπάσουν όλες οι προστασίες και να ελευθερωθούν τα πάντα. Να ελευθερωθούν τα πάντα!

ΘΠ: Σας ρωτώ, δεν το βλέπουν αυτοί ;

ΚΜ: Καλά και η τρόικα η κακομοίρα.....Ο Ράϊχενμπαχ, ο καλύτερος, ο οποίος έχει σωστή αντίληψη και είμαι σίγουρος ότι βλέπει και μπορεί να διορθώσει πολλά πράγματα... αλλά πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα πράγματα. 

————————————

ΘΠ: Γιατί οι φιλελεύθερες ιδέες δεν κατάφεραν να ριζώσουν?

ΚΜ: Γιατί ο Ρωμιός θέλει το βόλεμα αγαπητέ μου, κατάλαβέ το άπαξ δια παντός. Απίστευτος αριθμός Ελλήνων. Εγώ ανακαλύπτω διαρκώς καινούργιες κατηγορίες βολεμένων ανθρώπων που δεν ήξερα πως υπάρχουν.

-----------------------------------

ΘΠ : Μήπως πρέπει να μπολιαστεί η ιδέα του φιλελευθερισμού με κάτι άλλο, ας πούμε με τις ιδέες του κέντρου, των κεντρώων  ιδεών ; Διότι ο κεντρώος ψηφοφόρος φαίνεται να είναι κάπως φοβισμένος με την ιδέα της ελευθερίας που δεν έχει μάθει να τη χειρίζεται.

ΚΜ: Ο Ρωμιός θέλει την κατάργηση όλων των μέτρων αυτών προστασίας, για τους άλλους μόνο όμως. Για τον εαυτό του είναι απόλυτος. Το βλέπεις στο υπουργικό συμβούλιο, το δικό μου, αυτά που λες, τα έζησα εγώ. Είναι απίστευτο το πείσμα αυτών που υπερασπίζουν τα προνόμια τους. Και βλέπεις από τη μία ριζωμένη την κατάσταση αυτή και για πολλές δεκαετίες, δεν αλλάζει, όταν προπαντός δεν υπάρχει σκέψη πολιτική. Το πολιτικό κατεστημένο, το δημοσιογραφικό, το γραφειοκρατικό…

ΘΠ: Μα και ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει να τα έχει παρατήσει σήμερα.

ΚΜ: Ναι, μα δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα επιχειρηματίες. Πρέπει να ξέρεις ότι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα και οι επιχειρηματίες λειτούργησαν ενίοτε ως αντίπαλοί μας. Εγώ ως Υπουργός Συντονισμού είχα πρόβλημα να βάλω σε τάξη τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Για να επεκτείνω μισή ώρα το ωράριο τους μου έκαναν απεργία ένα μήνα, θυμάσαι τότε. Η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζών ...πάλι. Και οι τραπεζίτες ήταν με το μέρος των υπαλλήλων. Οι υγιείς τραπεζίτες ήταν ελάχιστες εξαιρέσεις. Πολύ καλός απ' αυτούς ήταν ο Χριστοδούλου. Ο Παναγιώτης Βουρλούμης επίσης.

Το βιβλίο του Θοδωρή Πελαγίδη, με τίτλο “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία”, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Παπαζήση.