Θετικά σημάδια από το υπό δοκιμή εμβόλιο των  Pfizer - BioNTech

Θετικά σημάδια από το υπό δοκιμή εμβόλιο των Pfizer - BioNTech

H φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε πως τα αρχικά αποτελέσματα του υπό δοκιμή εμβολίου που κατασκευάζει με την BioNTech για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι θετικά, σκορπώντας αισιοδοξία στην επενδυτική κοινότητα. «Σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο κατά του COVID-19» δήλωσε ο Ντ. Τραμπ μετά τη σχετική ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το υπό δημιουργία εμβόλιο έδειξε πως προκαλεί την δημιουργία αντισωμάτων έναντι της νόσου, ενώ στην πρώτη φάση των δοκιμών συμμετείχαν 45 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν δόσεις του πειραματικού εμβολίου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία από τις παρενέργειες όμως δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Δεν είναι σαφές αν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό, κάτι που για να αποδειχθεί πρέπει να διενεργηθούν μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές μελέτες οι οποίες θα πρέπει να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο είναι 50% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν. 

Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις ΗΠΑ σύμφωνα με το CNBC.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα είχε εκτιμήσει ότι «Αν όλα πάνε καλά τότε μπορεί το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο για εξαιρετικές περιπτώσεις».

AP Photo/Richard Drew