Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού από το ΣΥΡΙΖΑ

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού από το ΣΥΡΙΖΑ

Στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί", με αφορμή τα 77 χρόνια από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς.

Σε δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για το ιστορικό φορτίο της πλατείας Ελευθερίας, καθώς από εκεί

ξεκίνησε το "μαύρο Σάββατο" της 11ης Ιουλίου1942, το μαρτύριο και ακολούθησαν οι διωγμοί και η εξόντωση, στα ναζιστικά κρεματόρια, των Εβραίων της πόλης από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

"Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας και προβάλλουμε το αίτημα να γίνει η πλατεία Ελευθερίας χώρος μνήμης και πράσινου και όχι πάρκινγκ, δίνοντας το μήνυμα και στις νέες γενιές ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τι συνέβη στο παρελθόν για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον, ποτέ πια φασισμος, ποτέ πια ναζισμός", δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Καλφακάκου.

Για την ανάγκη "δικαίωσης της μνήμης" με τη διεκδίκηση των οφειλών για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην περίοδο της κατοχής, μίλησε ο πρώην βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφιδης και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του δήμου οφείλει να υλοποιήσει γρήγορα τη δέσμευσή της για την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν μπροστά στο μνημείο για μια ώρα μαζί με μέλη της νεολαίας, που κρατούσαν πανό με συνθήματα ενάντια στο ναζισμό και στο φασισμό.